Поводом 210 година од Његошевог рођења

Петар Петровић Његош (1813 – 1851) један је од ријетких великана у историји нашег народа. Бесмртни пјесник рођен је у Његушима подно Ловћена, у породици која је преко 200 година давала црногорске владике и владаре. Свом учитељу, пјеснику Сими Милутиновићу Сарајлији Његош је посветио религиозно-филозофски спјев ,,Лучу микрокозму“.

За кратког живота ујединио је разједињена племена у једну државу, ојачао везе са Русијом, водио слободарске ратове против Турака; отворио прве школе и прву штампарију на Цетињу; био полиглота и преводилац, написао бројна дјела, а најчувенији је ,,Горски вијенац“, мисаоно-херојска поема у драмском облику, посвећена Карађорђу. Тежиште ,,Горског вијенца“ је на чојству и јунаштву црногорског колектива. Према књижевнику и војводи Марку Миљанову, јунаштво је бранити себе од другог, а чојство је бранити другог од себе, умјети се савладати, не бити бахат ни лицемјеран.

Охрабрује чињеница да је ове године први пут у Црној Гори прослављен дан Његошевог рођења као национални празник. Интересантан податак је да на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку за српски језик, од 2006. године постоји предмет Његошева поетика.

Његошеве мудре изреке/гноме

  • Свак је рођен да по једном умре, / част и брука живе довијека.
  • Страх животу каља образ често.
  • Без муке се пјесма не испоја, / без муке се сабља не искова.
  • Нико срећан, а нико довољан, / нико миран, а нико спокојан. / Све се човјек брука са човјеком. /Гледа мајмун себе у зрцало.
  • Свијет је овај тиран тиранину, /а камоли души благородној.
  • Ко на брдо ак’ и мало стоји / више види но онај под брдом.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ