Одржано предавање на тему безбједности у саобраћају: „Кад се живот преокрене“

Данас је у нашој школи одржано предавање за ученике трећих и четвртих разреда у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“ Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. У оквиру ових предавања, која су одржана у двије групе и два школска часа, учествовало је преко 160 ученика наше школе.

Средњошколци су имали прилику да послушају причу Дејана Трнинића, особе која је учествовала у саобраћајној незгоди, те задобила тешке тјелесне повреде и трајни инвалидитет. „Лична прича дејана Трнинића“ приказала је посљедице саобраћајне незгоде и грешке које су довеле до незгоде.

У оквиру презентације мастер инжењера саобраћаја Николе Торбице у име Агенције за безбједност саобраћаја приказане су и „пијане наочаре“ које симулирају ефекат утицаја алкохола, те приказују ученицима како алкохол дјелује првенствено на вид човјека и које су моторичке способности отежане када су под утицајем алкохола.

Циљ пројекта је да се ученицима средње школе који су на прагу полагања возачког испита, те су потенцијални будући возачи, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи и побољшање безбједности у саобраћају. Подаци говоре да су млади људи учесници или виновници сваке треће саобраћајне несреће у Републици Српској, и да у свијету 36% насилних смртних случајева настаје управо у саобраћају, далеко више него у ратовима!

Предавању су била веома квалитетна и држала су пажњу дјеце свих 45 минута, а разлог томе је озбиљност теме, као и максимална посвећеност предавача који су на крају добили огроман аплауз.

Учесник саобраћајне незгоде са тешким последицама, данашњи предавач Дејан Трнинић, поручио нам је да је он пресрећан ако путем ових предавања спаси бар један млади живот. Са оваквом енергијом и посвећености, наше мишљење је да ће спасити стотине младих људи широм Републике Српске.

Наклон до пода!