Вече са средњошколцима: ,,Љепота је у теби“

Вече са средњошколцима под слоганом ,,Љепота је у теби“ одржано је у Народној библиотеци Соколац, 18. новембра.
Ученици 3. разреда гимназије представили су се соколачкој публици ауторским пјесмама, рециталима, музиком, игроказом, а изложени су и ликовни радови средњошколаца.
Милица Боровчанин, велики хуманиста, аутор три књиге поезије, добитник мноштва међународних и републичких признања за поезију и поетску прозу, надахнуто је говорила своје пјесме и о својим другарима.
Ивана Гутаљ доживљено је казивала ,,Бесмртну песму“ Мике Антића и имала улогу мајке у игроказу ,,Неко име из балета“, који приказује дјелић заједничког живота три генерације. Ивана је такође волонтер Црвеног крста, остварила је одличне резултате на такмичењима из прве помоћи и историје.
Од Ане Бојовић чули смо Антићеву ,,Дрхтаву песму“. Анин ликовни рад нашао је своје мјесто на изложби Музеја Семберије.
Ана Јанковић дала је посебан печат улози бабе у игроказу. Ана је дизајнер корица и илустратор књиге ,,Чувари вјетрова“. Литерарни радови Иване Гутаљ, Ане Бојовић и Ане Јанковић штампани су у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске за 2022. годину.
Павле Боровчанин првак је РС у атлетској дисциплини бацање кладива (јуниори). Подједнако је увјерљив у улози деде (Неко име из балета) и док говори ,,Пркосну песму“ Добрице Ерића.
Стефан и Павле Биљић, прво регионални прваци у каратеу, сада постижу запажене резултате на нивоу Босне и Херцеговине. Они су у игроказу глумили оца и сина.

Доживљај је употпунио музички бенд ,, EMES“, који чине: Марија Бојат (акустична гитара), Стефан Томанић (клавијатуре), Сергеј Марковић (електрична гитара) и Маријана Грујић, која је својим гласом представљала нашу општину на прошлогодишњем такмичењу ,,Ритам Европе“.
Специјални гост био је Ђорђе Ковачевић, који је гимназију завршио прошле школске године, а сада је студент Електротехничког факултета у Источном Сарајеву. Недавно му је ,,Српска кућа“ објавила књигу прозе ,, Нада и опрост“.
Љепоту могу стварати и у њој уживати само они који је већ носе у себи. Младост је лијепа у сваком смислу и, ако је истинита мисао Достојевског да ће љепота спасити свијет, не треба да бринемо јер имамо овакву омладину.
Школска библиотека СШЦ ,,Василије Острошки“ и Народна библиотека Соколац организатори су манифестације Вече са средњошколцима. Плод успјешне сарадње је и нови поклон од стотињак квалитетних књига, који смо ових дана добили од Народне библиотеке.