Мајстор и Маргарита

,,Мајстор и Маргарита“ је роман на којем је руски писац Михаил Булгаков (1891 – 1940) радио 10 година и који је доживио 8 измјена/верзија. Објављен је 25 година након пишчеве смрти, по њему је снимљено неколико филмова, уврштен је у обавезну лектиру за 4. разред гимназије.

У роману се смјењују два временска тока – комунистичка Москва 30-их година 20. вијека, приказана надреално, и Јерусалим у доба Исуса Христа и Понтија Пилата, без ичега фантастичног. Ликови који повезују наизглед неповезиве просторе и времена су: страни професор црне магије Воланд – ђаво лично са свитом демона (мачак Бехемот, Коровјев, Азазел); Мајстор, писац романа о Исусу и Понтију Пилату; Маргарита, Мајсторова велика љубав и подршка; пјесник Иван Бездомни.

Сви који дођу у додир са Воландом и његовом дружином упадају у невоље, нестају без трага (алузија на чистке политичких неистомишљеника), завршавају у болници за умоболне. Али, да ђаво није тако црн као што су то људи одувијек, схватамо на крају романа. Стварност у којој је идеологија изнад људи, гдје се прогоне истинољубивост и индивидуалност, демонски је приказана. Мајстор не може да опстане међу идеолошким демонима, па слободу тражи макар код ђавола – симбола отпора, презира према безличности и безбожништву (ако постоји ђаво, постоји и Бог).

Кукавичлук је највећи гријех – лајтмотив је и једна од основних идеја романа ,,Мајстор и Маргарита“, идејно слојевитог и пуног гротеске. Његову универзалну вриједност као да потврђује реченица: ,,Рукописи не горе“. Истински вриједна дјела су непролазна.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ