Еколошка секција обиљежила 1.децембар – Међународни дан борбе против сиде

Еколошка секција наше школе одржала је поводом обиљежавања 1. децембра – Међународног дана борбе против сиде, интерактивно предавање на тему загађивања и заштите животне средине, те превенције сиде, са циљем подизања свијести младих о актуелним проблемима који се вежу за ове теме.

Истим поводом, еколошка секција је спровела мало истраживање које се састојало у анкетирању ученика прије и послије предавања како би се утврдило колики је ниво свијести о загађењу, а потом и колико нових знања су усвојили на овом интерактивном часу. На основу обрађених података истраживања показало се да је број тачних одговора био много већи послије предавања него прије, што нам је и био циљ. Примјера ради, на питања о штедњи воде прије анкетирања 60% ученика је одговорило тачно, док је послије анкетирања њих чак 87,75% дало тачан одговор. На питања о томе колико се папира добије од једног просјечног стабла, свега њих 10% је тачно одговорило прије, али зато 62,5% послије. О загађености ваздуха тачне податке прије часа знало је 40% ученика, а послије 62,5%. Ипак, на питања о фреону, доступности питке воде и разградњи пластике изнад 90% ученика одговорило је тачно и током првог и током другог анкетирања, што је за похвалу. Такође, анкета је садржала питања о томе шта ученици мисле о квалитету животне средине на нивоу планете и у свом мјесту, и резултати су показали да је на скали 1-10, квалитет животне средине на глобалном нивоу добио оцјену 3,88 а да сматрају да је Соколац још увијек изолован од интензивних извора загађивања, којима је нажалост изложено већинско становништво свијета, те су свом граду дали оцјену 4,22. У анкети су, поред ученика, учествовали и неки професори, тако да можемо рећи да је тема наишла на опште интересовање, те сматрамо да је час прошао успјешно и надамо се да ћемо заједничким радом успјети утицати на младе да више поведу рачуна о свом понашању према околини, како каже слоган наше секције:

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ, ЈЕР ОНА ЧУВА НАС!


Како бисмо и визуелно приказали нашу малу мисију ширења свијести о природи, наш члан Сергеј Марковић осмислио је и израдио лого еколошке секције.
Захваљујемо се свима који су присуствовали и понављамо мудрост индијанских поглавица: „Земљу нисмо наслиједили од својих предака, већ смо је појазмили од својих потомака“.

Чланови секције,
Ивана Гутаљ, Стефан Биљић, Ана Бојовић, Павле Биљић, Стефан Томанић, Ана Јанковић, Павле Боровчанин, Сергеј Марковић и Милица Боровчанин (проф. Весна Грујић-Планинчић)