,,Ловац у житу“

,,Ловац у житу“ је култни роман америчког писца Џерома Дејвида Селинџера. Једно је од најчешће цензурисаних дјела, а одскора лектира за 1. разред гимназије.

Роман се појавио 1951. године и одмах подијелио читаоце и критичаре у два табора. Једни сматрају да дјело представља подсмијех једног циника свим признатим вриједностима грађанског друштва, а други мисле да се Селинџер не устручава рећи истину и разоткрити лажне односе и лицемјерје. Холден Колфилд, главни лик романа, шеснаестогодишњак је на прагу адолесценције, на самом почетку младићког сазријевања. Привидно грубијан, свјестан је своје ,,уврнутости“. Осјетљив, паметан и маштовит, он не жели уиграни, шаблонизирани свијет ,,добростојећих“, а ту се уклапају и његови вршњаци који се припремају да буду завртњи друштвеног механизма. Наслов има симболично значење јер идеалиста Холден, који чезне за истинским моралним вриједностима, машта о пољу ражи гдје би као ловац штитио дјецу у њиховој безазленој игри.

Драгослав Андрић, аутор Речника жаргона, најуспјешнији је преводилац овог романа. Посебну живост и увјерљивост роману даје жаргон главног јунака: ,,А, да, заборавио сам да вам то кажем. Ногирали су ме. Послије Божића нисам ни имао да се враћам јер сам рокнуо из четири предмета, а и уопште се нисам много ломатао и тако то“.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ