Преминуо Драгослав Михаиловић (1930-2023)

,,Кад су цветале тикве“

Писац, сценариста, драматург, академик Драгослав Михаиловић преминуо је 12. марта.

Драгослав Михаиловић (1930 – 2023) написао је чувене романе: ,,Кад су цветале тикве“, ,,Чизмаши“, ,,Петријин венац“, ,,Гори Морава“; збирку приповједака ,,Фреде, лаку ноћ“; лично искуство робијаша са Голог отока преточио у ,,Голи оток“, пет књига документарне прозе…

Роман ,,Кад су цветале тикве“ доживио је 1. издање 1968, али је забрањен након жестоке реакције социјалистичког режима, а позоришна представа, рађена по овом роману, скинута је са репертоара Југословенског драмског позоришта. Много касније је роман ,,Кад су цветале тикве“ имао преко 20 издања, преведен је на 13 језика и уврштен у средњошколску лектиру; позоришна представа враћена је у београдско Народно позориште.

Наратор и главни лик романа је Љуба Сретеновић, бивши шампион у боксу, одрастао на београдској периферији, емигрирао у Шведску. Уличним жаргоном, једноставно и потресно, прича трагедију своје породице и трагедију једног времена (половина 20. вијека). Љубин отац и брат одведени су на Голи оток, сестра му је силована, након чега се убила. Љубина мајка доживљава потпуни слом и умире, а убрзо за њом и отац. По повратку из војске Љуба затиче празан породични дом. Животни циљ постаје му освета Апашу, кривцу за сестрину трагедију. Послије сусрета са Апашевом мајком, која достојанствено подноси бол због смрти јединца, Љуба Шампион губи животни смисао и емигрира у Шведску.

Роман почиње реченицом: ,,Не, нећу се вратити“, али се све вријеме као лајтмотив провлачи носталгија за коријенима. Љубина највећа казна је патња за родним крајем, тако јака да осјећа физички бол. На то упућује и мото романа (мисао из средњовјековног записа Даниловог ученика):
,,Ево, лишени славе своје, у понижењу великом стојимо, вођени силом куда нећемо…“

Припремила: проф. Сузана Пржуљ