Милица Боровчанин једини такмичар из Републике Српске у „Руском дому“ у Београду

У Руском дому (Руски центар за науку и културу – Београд) 27. и 28. марта одржано је финално такмичење у рецитовању поезије на руском језику „Очаравајући стихови“.

Наша Милица Боровчанин је била једини учесник из Републике Српске и својим изузетно квалитетним и емотивним наступом је изазвала велики аплауз. У веома јакој конкуренцији Милица је била међу најбољима и на тај начин је са поносом, широј београдској, српској и руској публици, представила своју школу, општину, као и Републику Српску. Резултати такмичења ће бити објављени за 10 дана, а додјеле награда ће се извршити почетком јуна.

Такмичење се одржава једном годишње у оквиру програма, посвећеног Свјетском дану поезије и окупља ученике основних, средњих школа и гимназија. Учесници се такмиче у неколико категорија, међу којима је и категорија за дјецу која не учи руски језик у школи.

Задатак да оцијени рецитаторе и прогласи најбоље имао је жири у саставу: Зоран Стефановић, писац, драматург, издавач, међународни културни активиста, предсједник Удружења драмских писаца Србије, Ана Зоговић, професор руског језика, преводилац, глумица Академског позоришта АКУД „Бранко Крсмановић” у Београду, Радмила Шехић, пјесникиња, чланица Удружења књижевника Србије, један од оснивача и први предсједник Удружења љекара писаца „Видар“.

Своје умијеће је ове године показало око 70 ученика основних школа и 30 ученика средњих школа и гимназија из различитих градова Србије и Републике Српске.

Преузето са званичног сајта „Руског центра за науку и културу“ – Београд: