Осамдесетих у нашој школи (1. дио)

Према ријечима проф. др Груја Бјековића, наша школа је 80-их била једна од пет најбољих средњих школа у Босни и Херцеговини. Рангирање је вршено на основу квалитета наставе, ученичких резултата на тестирањима, опремљености школе.

Грујо Бјековић, професор физичког и здравственог васпитања, касније универзитетски професор, вршилац бројних одговорних функција и добитник мноштва признања, изабран је за директора Школе априла 1980. и на тој функцији остаје два мандата, до 1988.

Од 7. до 12. априла 1980. средњошколци су засадили 90 000 садница у акцији пошумљавања голети. Из појединих предмета организована је додатна и допунска настава; активно се врше припреме за предстојећу реформу школства.

Јосип Броз Тито, предсједник СФРЈ (Социјалистичка Федеративна Република Југославија), преминуо је 4. маја 1980. На дан његове сахране, 8. маја, ученици и запослени су, умјесто редовне наставе, пратили телевизијски пренос из Београда. Матуранти су на заједничкој сједници одлучили да не прослављају матурско вече, већ да посјете Кућу цвијећа у Београду – Титов гроб. Учествовали су у маршу „Трагом бораца 20.романијске ударне бригаде“. Дан младости и Дан школе био је 25. мај, па је тај датум свечано обиљежен низом такмичења; установљени су и прелазни пехари у кошарци и малом фудбалу; признања су добили најбољи ученици.

Одлуком Скупштине општине Соколац од 2. јула 1980. године Средњошколски центар се самоуправно организовао у Радну организацију средњег усмјереног образовања и васпитања „Слободан Принцип Сељо“ Соколац.

Од школске 1980/1981. прелази се на усмјерено образовање (реформе средњошколског образовања Стипа Шувара). Уведене су нове струке и занимања, уписа у гимназију неће бити наредну деценију. Те школске године уписано је укупно 613 ученика у 20 одјељења; у дрвопрерађивачку струку (занимања – техничар финалне прераде дрвета и столар) – 100 ученика; металску струку (машински техничар; металостругар) – 70 ученика; економску струку (економски и финансијски техничар) – 71 ученик. По старом програму школовање је наставило 280 гимназијалаца, као и 46 ученика ШУП и исто толико ученика ШПО.

Акције пошумљавања су биле редовне у јесен и прољеће, од зарађеног новца организоване су екскурзије, посјете Кући цвијећа и прославе матуре. Матурско вече славило се у Крагујевцу, укључујући обилазак Спомен-парка „Шумарице“ и Београда.

Позитиван успјех имало је 85,31 одсто ученика, на поправни испит упућена су 62 ученика, на понављање разреда 27.

Школске 1981/1982. уписано је 638 ђака у дрвопрерађивачку, металску и економску струку, укључујући и оне који су наставили школовање по  старом програму. Први пут је уведен енглески језик, предавала га је професорица Лилијана Меић.

Осим у традиционалној акцији пошумљавања, ученици су учествовали у акцији вађења кромпира. Предавањима и такмичењима у знању обиљежени су 29.новембар и 22.децембар – Дан Армије. Дан школе био је у знаку спортских такмичења (кошарка, одбојка, мали фудбал, стрељаштво, шах).

У школској 1982/1983. години уписала су се 702 ученика. Поред постојећих струка, први пут је уведена пољопривредна (занимања – ратарски техничар и сточарски техничар). У пријеподневну смјену ишло је 16 одјељења од укупно 23.

Акција пошумљавања је почела 12. септембра и трајала пет дана, а 26. септембра матуранти су отпутовали на 7-дневну екскурзију (Соколац – Јајце – Загреб – Кумровец – Блед – Бохињ – Постојна – Умаг- Цриквеница – Плитвице – Соколац). И ова генерација је матурско вече прославила у Крагујевцу.

Школску 1982/1983. завршила је посљедња генерација гимназијалаца.

Ученици су школске 1983/1984. могли да бирају између дрвопрерађивачке, металске, економске и пољопривредне струке. У 24 одјељења уписано је 706 ученика.

Након јесење акције пошумљавања, у сарадњи са ОУР Шумарство РО „Романија“, сва одјељења завршног разреда отишлa су на 6-дневну екскурзију, почев од 10. октобра 1983. Важни датуми обиљежени су предавањима, литерарним радовима, квизовима знања.

Због Зимских олимпијских игара настава је у првом полугодишту завршена 20. јануара, а у другом полугодишту почиње 20. фебруара. Зимске олимпијске игре у Сарајеву су посљедње заједничко масовно наступање бивших југословенских република.

Штафета младости дочекана је и испраћена свечано. За постигнуте резултате на спортским такмичењима похваљени су средњошколци: Ненад Косорић, Мирослав Копривица, Душко Јоловић и Драгана Томовић. Посебно признање за изузетне резултате на Републичком такмичењу из физике и учествовање на Савезном такмичењу додијељено је ученику Жељку Пржуљу, касније доктору теоријске физике. Према ријечима проф. др Жељка Пржуља, за такмичење се припремао углавном сам јер у 3. разреду машинске струке није имао физику, а у претходним разредима су му предавали професори Станка Лемез и Недељко Прелић.

Матурско вече прослављено је у соколачком хотелу „Романија“.