У току кампања „Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!“

У оквиру превентивне кампање „Буди сигма! Заустави/Пријави вршњачко насиље!“ коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, данас су припадници Полицијске станице Соколац, одржали предавање ученицима СШЦ „Василије Острошки“ у циљу упознавања ђака са појмом вршњачког насиља, начину испољавања међу дјецом и младима, посљедицама као и подизању свијести о значају благовременог откривања оваквих видова насиља.

Испред полицијске станице Соколац, предавање које је усмјерено ка ученицима основних и средњих школа са циљем спречавања вршњачког насиља, одржали су вођа саобраћајног сектора Бранислав Ерић и замјеник командира Полицијске станице Соколац Владо Неђић.

  •  С обзиром на то да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске подржало реализацију програма „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“, чији је иницијатор Републички педагошки завод Републике Српске, те да су полицијски службеници стални чланови школских мултисекторских тимова формираних у оквиру програма, кампања има за циљ и унапређење комуникације и сарадње са директорима школа и просвјетним радницима, родитељима и ученицима, како би се побољшало међусобно повјерење, благовремено уочили конкретни проблеми, идентификовали конфликтни појединци, а све са циљем спречавања ескалације вршњачког насиља– саопштено је из МУП-а.

Према ријечима директора соколачког Средњошколског центра Дејана Боровчанина посљедњих мјесеци организовано је више предавања и активности у циљу превенције вршњачког насиља.

  • У цјелини гледано тренутно стање у школи је задовољавајуће. Имали смо пар случајева вербалног и психичког вршњачког насиља. Педагошка служба је дјеловала правовремено и професионално и сматрамо да смо те проблеме ријешили. Ово нам је јасан показатељ да морамо превентивно дјеловати и стога у само мјесец дана имамо два екстерна предавања на тему превенције вршњачког насиља- истакао је Боровчанин.

Путем предавања ученици су упознати и са процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртва вршњачког насиља, као и шта да ураде ако имају сазнања да је неко други жртва вршњачког насиља.

Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном сиситему  Републике Српске дефинисане су процедуре свих надлежних инсититција у случају поступања по пријавама вршњачког насиља.

Преузето са званичног сајта ИНФОцентар – Соколац