Култура говора (Међународни дан матерњег језика – 21. фебруар)

Име и презиме

Увијек се изговара и пише лично име, па презиме; изузетак су само спискови за које важи обрнути поредак. За разлику од мушких презимена, женска се не мијењају по падежима (за Марка Марковића, са Јасмином Марковић). Страна мушка имена мијењају се по падежима, као и презимена (о Реју Чарлсу, од Жила Верна). Не мијењају се по падежима женска имена страног поријекла која се завршавају на сугласник или на самогласник, осим самогласника а (о Инес, са Дорис, од Натали).

Боје

Сложени придјеви пишу се састављено ако означавају нијансу боје (маслинастозелен, тамноплав). Ако означавају двије боје, а односе се на исти појам, пишу се као полусложенице (црно-бијели филм). По падежима се не мијењају придјеви страног поријекла са значењем боје (розе, лила, беж, окер…). Погледаћу розе торбу (не розу торбу).

Одбити сарадњу или изразити захвалност?

Глаголи захвалити се и захвалити имају различита значења. Захвалити се значи уљудно одбити сарадњу, нпр. ,,Захвалио се на понуди, предлажући да нађу неког млађег“. Захвалити значи изразити захвалност, нпр. ,,Захвалио им је за све што су учинили за њега“.

На вриједност и богатство матерњег језика подсјећају ријечи Вука Стефановића Караџића: ,,Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ…“

Припремила: проф. Сузана Пржуљ