Друга деценија 21. вијека (2. дио)

Средњошколски центар ,,Василије Острошки“ нови је назив наше школе од школске 2012/2013. године. Уписано је 629 ученика у струке: шумарство и обрада дрвета (шумарски техничар, техничар за обраду дрвета, столар), економија, право и трговина (економски техничар), гимназија општег смјера; оформљено је 27 одјељења (Хан Пијесак – 5). 

Извршена је сљедећа подјела одјељењских старјешинстава:

IГ-1 – Јелена Лиздек, проф. срп. језика и књижевности,

IГ-2 – Радмила Клачар, проф. енглеског језика,

IГ-3 – Анка Пржуљ, проф. биологије,

IIГ-1 – Ранко Гуњевић, проф. хемије,

IIГ-2 – Ивана Ђурић Мојсиловић, проф. енглеског језика, 

 IIГ-3 – Драган Радић, проф. физичке културе,

IIГ-4 – Радмила Цвијетић, проф. хемије, 

IIIГ- 1 – Јелица Рајак, проф. физике,

 IIIГ-2 – Невенка Ђурковић, проф. срп. језика и књижевности,

IIIГ-3 – Данило Тадић, проф. физичке културе,

IIIГ-4 – Јелица Јагодић, проф. социологије,

IVГ-1 – Тадија Тадић, проф. историје и географије,

IVГ-2 – Марина Благојевић, проф. историје,

IVГ-3 – Сузана Пржуљ, проф. срп. језика и књижевности,

IVГ-4 – Весна Планинчић Грујић, проф. биологије,

IVГ-5 – Јелена Бабић, проф. историје,

IVГ-6 – Мирослав Максимовић, проф. физичке културе,

IШТ – Наташа Бенђо, проф. географије,

IIШТ – Дејан Боровчанин, инж. електротехнике,

IIIШТ-1 – Горана Вуксић, проф. математике и рачунарства,

 IIIШТ-2 – Слађана Радовић, инж. шумарства,

IVШТ – Бојан Чортан, инж. шумарства,

IIС – Славко Цвијетић, инж. машинства,

IДТ – Милинко Боровчанин, инж. машинства,

IIIДТ – Мирослав Газивода, инж. електротехнике,

IVДТ – Милосав Боровчанин, дрвни техничар,

IIЕТ – Милица Кнежевић, проф. енглеског језика.

Лингвистичку секцију водиле су: Момирка Пајић, Соколка Грујић и Сузана Пржуљ, 

Ликовну секцију – Мира Ћивша,

Еколошку секцију – Анка Пржуљ и Весна Планинчић Грујић, Кошаркашку секцију – Мирослав Максимовић. Психолог Маријана Копривица била је координатор Савјета ученика.

Кристина Бакмаз, ученица проф. Мире Ћивша, освојила је 2. награду на Републичком конкурсу за избор најбољих ликовних радова, на тему ,,Растем, учим у миру и слободи“. Маја Мирјанић побједник је дебате на Регионалном такмичењу из демократије и људских права, 22. новембра 2012. Мајин ментор била је проф. Зорица Лелек. Маја Мирјанић, Срђан Ковачевић, Ђорђе Јанковић, координатор – проф. Зорица Лелек, педагог Александра Марковић и замјеник директора Момирка Ђурковић у децембру су урадили пројекат ,,Ваш осмијех – наша срећа“ ради помоћи за 30 ученика без једног или оба родитеља, што је подржало Министарство породице, омладине и спорта средствима у вриједности 1400 КМ. Захваљујући томе, дјеца су обишла Андрићград, манастир Добрун и Народно позориште у Сарајеву.

Савјет ученика реализовао је акцију ,, Један слаткиш – једно дијете“, намијењену дјеци из Обданишта ,,Цицибан“. У оквиру акције ,,1КМ – 1 екскурзија“, Савјет ученика покренуо је низ спортских такмичења и сакупио 1446 КМ за помоћ ученицима лошег имовног стања како би отишли на екскурзију.

Наша школа била је домаћин Регионалног такмичења из српског језика и језичке културе 13. априла 2013. године. Побиједио је Сокочанин Богдан Боровчанин, 2. мјесто – Фоча, 3 – Источно Сарајево. На Републичком такмичењу у Бијељини, 11. маја 2013, Богдан Боровчанин заузео је 2. мјесто. Богданов ментор била је проф. Сузана Пржуљ.

Ученик генерације Душан Боровчанин и Дејана Стојановић, предсједник Савјета ученика 2012/13.

На сједници Наставничког вијећа, одржаној 27. маја 2013, за ученика генерације проглашен је Душан Боровчанин.

Укупно 607 ученика (Хан Пијесак – 127) уписано је школске 2013/2014. Струке су остале исте: шумарство и обрада дрвета (столар, техничар за обраду дрвета, шумарски техничар), економија, право и трговина (економски техничар), гимназија – општи смјер.

Лингвистичку секцију водиле су Момирка Пајић и Соколка Грујић,

Новинарска секција – Сузана Пржуљ,

Драмска секција – Ивана Ђурић Мојсиловић,

Лингвистичка (енглески језик) – Јована Рацковић,

Дебатна секција – Зорица Лелек,

Ликовна секција – Мира Ћивша,

Млади географи – Наташа Бенђо,

Еколошка секција – Анка Пржуљ и Весна Планинчић Грујић,

Млади хемичари – Ранко Гуњевић,

Информатичка секција – Мирјана Вуковић,

Кошаркашка секција – Мирослав Максимовић. Координатор Савјета ученика била је Зорица Лелек.

Средњошколци Богдан Боровчанин и Дејан Ђукић креирали су званични сајт Школе, а све активности – наставне, ваннаставне и ваншколске успјехе ученика, илустроване фотографијама и видео записима, биљежили су чланови Новинарске секције у сарадњи са проф. Сузаном Пржуљ.

Крајем октобра је девет средњошколаца одржало едукативне радионице о вршњачком насиљу за ученике 4. разреда. Међународни дан средњошколаца обиљежен је 17. новембра изложбом литерарних и ликовних радова, као и изложбом предмета од дрвета, радовима ученика дрвне струке. Новинарска секција организовала је квиз знања из опште културе. Ученици: Зорана Кнежевић, Анастасија Марковић, Катарина Живковић и Рајко Новосел су у хуманитарној акцији сакупили новогодишње пакетиће за дјецу са посебним потребама.

Побједници финалног такмичења дебатаната у Парламенту Босне и Херцеговине, 6. децембра 2013, били су: Милица Милидраговић, Томислав Трифуновић, Славиша Станимировић, Анђела Боровчанин, Богдан Боровчанин, Драгана Арбиња, Катарина Живковић, Дејан Ђукић, Синиша Гордић, Нина Ђуровић и Кристина Стевановић. Са својим ментором, професорицом Зорицом Лелек, присуствовали су пријему у Амбасади Чешке, гдје им је чешки амбасадор уручио поклоне. Духовна академија за Светог Саву одржана је 24. јануара 2014. у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије. Учествовали су чланови Драмске секције, које је припремила Ивана Ђурић Мојсиловић, магистар лингвистичких наука. Хор из Хан Пијеска, под вођством професорице Љиљане Мандић, употпунио је незабораван доживљај за публику. У обиљежавању Дана школе, 12. маја 2014, централно мјесто имала је представа ,, Сумњиво лице“, коју су извели чланови Драмске секције. Претходног дана представа је изведена у Центру за културу и спорт ,,Поглед“ на Хан Пијеску. Драмска секција и професорица Ивана Ђурић Мојсиловић потврдили су Стеријину мисао да је позориште школа у којој се учи.