Изузетно успјешан дан за наше средњошколце

На данашњи дан 6. априла 1941. године нацистичка Њемачка је у Другом свјетском рату без објаве рата напала Југославију. Београд, који је три дана раније проглашен отвореним градом, у 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца. Већина житеља југословенске престонице је затечена на спавању, јер је била недјеља. У бомбардовању настављеном и наредна два дана је погинуло око 2.500 људи. Уништено је више стотина зграда, међу којима и здање Народне библиотеке Србије – установе основане 1832. – са око 300.000 књига, укључујући средњовјековне списе непроцјењиве културне вриједности.

Сјећањем на ове немиле догађаје смо увијек започињали 6. април. Међутим ове, 2024. године, данашњи датум ћемо памтити по изузетном успјеху наших средњошколаца (у домену науке али и хуманитарног рада).

Милица Боровчанин је освојила 1. мјесто на републичком такмичењу из руског језика које се одржало у Бања Луци, и на тај начин постала je најбоља у цијелој Републици Српској.

Ученик Сергеј Беатовић је у веома јакој конкуренцији на републичком такмичењу из информатике освојио 8. мјесто и на тај начин обезбиједио пласман на државно такмичење.

Поред успјеха у науци, наши средњошколци су показали једну од најбитнијих врлина – ХУМАНОСТ. Данас је одржан хуманитарни турнир у футсалу у организацији Савјета ученика. Сва средства (преко 1500 КМ) биће усмјерена за помоћ при реализацији екскурзије за ученике слабијег материјалног стања. Побједник турнира је екипа Контра из Источног Сарајева, 2. мјесто је освојила екипа Лукус из Сокоца, док је најбољим играчем турнира проглашен Стефан Косорић.

Соколац, 6. април 2024. – хуманитарни турнир за екскурзију

На крају, споменућемо и оне који су значајно утицали на данашње успјехе наших ученика. То су проф. руског језика Веленка Калајџић, проф. информатике Иван Гашевић, као и проф. Ања Крсмановић која је била координатор хуманитарног турнира.

Наша будућност зависи од наше дјеце…