Излет за средњошколце: Пребиловци – Водопад Кравица – Мостар

На једнодневни излет у Мостар средњошколци су ишли 15. и 16. априла.

Полазак је био у 7.00 сати испред соколачке Спортске дворане. Пут је водио преко Сарајева, Коњица, Јабланице; у Пребиловце смо стигли око 12.00 сати. Предавање о страдању српског становништва (Алекса Драгићевић) ученици су слушали у Храму Васкрсења Христовог. Мало је насеља у Босни и Херцеговини која имају тако бурну историју као Пребиловци у Херцеговини, само је теже настрадало село Лидице у Чешкој. До Другог свјетског рата Пребиловци су имали преко 1000 становника, а рат су преживјела само 172. Бацањем живе дјеце и њихових мајки у јаму Голубинку код Шурманца убијено је око 600 становника овог села. Догодило се то 6. августа 1941. године. Име села Пребиловци настало је у средњем вијеку, по старој српској породици Прибиловић, која се 1332. године помиње у историјским списима босанског бана Стефана Прибиловића.

Миомирисне мошти Св. мученика пребиловачких

Након Пребиловаца, посјетили смо водопад Кравица, чувену туристичку атракцију. На овој локацији, 1966. године снимљени су кадрови култног дјечијег филма ,,Орлови рано лете“, према роману Бранка Ћопића. Мостар смо обишли у пратњи водича и упознали се са мостарском историјом и знаменитостима. У Соколац смо се вратили у вечерњим часовима.

И ове године, као и претходне, захваљујући нашим привредницима успјели смо обезбиједити бесплатан излет за наших тридесетак ученика који су се посебно истицали у ваннаставним активностима. Ова добра пракса полако прелази у традицију, а покровитељи ове активности су исти као и прошле године:

Omega d.o.o. – Соколац
Етно насеље „Кум“ – Соколац
Vet Guard d.o.o. – Соколац
Lager Pak d.o.o. – Соколац

Globus Travel – Пале
СШЦ „Василије Острошки“ – Соколац

Аутор: Свјетлана Драгић, проф. српског језика и књижевности