Друга деценија 21. вијека (5. дио)

У 20 одјељења (Хан Пијесак – 4 одјељења гимназије) распоређен је  401 ученик школске 2018/2019. године. Заступљене струке: шумарство и обрада дрвета (шумарски техничар, техничар за обраду дрвета); економија, право и трговина (економски техничар); туризам и угоститељство (туристички техничар); гимназија општег смјера. Од 12. до 19. септембра 2018. у Сарајеву је одржан Viva film festival, 4. интернационални фестивал документарног и кратког играног филма на којем је приказано 119 филмова из 85 земаља. Ученик Бане Биљић награђен је за најбољу фотографију у филму соколачких средњошколаца ,,Трагом завичаја“, у категорији омладинског филма.

VIVA школа филма 2018. – Соколац

На конкурсу ,,Језик моје мајке“, у оквиру пројекта ,,Дани словенске писмености“, Бане Симић је за ликовни рад добио 2. награду, а Сара Радијељац – похвалу. Награде су додијељене 15. октобра у Београду, ментор поменутих ученика била је проф. Мира Ћивша.

Акција добровољног давања крви организована је 21. фебруара 2019, учествовала су 64 даваоца из наше школе. Од 23. до 24. марта одржани су хуманитарни турнири у баскету и фудбалу ради помоћи ученицима који нису могли да уплате пун износ за екскурзију.

Милош Радовић освојио је 3. мјесто на Регионалном такмичењу из математике, припремала га је професорица Бојана Симић. На Регионалном такмичењу из физике Милош Радовић заузео је 2. мјесто, ментор је била професорица Јелица Рајак. Регионално такмичење из енглеског језика одржано је 23. марта у нашој школи, која је била домаћин и Регионалног такмичења у малом фудбалу. Наша женска фудбалска екипа освојила је 1. мјесто, мушка -2. За најбољу играчицу проглашена је Ана Нешковић, за најбољег голмана – Марија Јанковић, обје ученице наше школе. На Регионалном такмичењу у атлетици 1. мјесто заузела је екипа наше школе, 1. мјесто имале су и одбојкашице. Вође екипа били су професори Данило Тадић и Бојан Самарџија. На Републичком такмичењу: 3. мјесто мушка фудбалска екипа, 3. мјесто – одбојкашице; Сара Лучић – 2. мјесто у скоку удаљ, Михајло Мемедовић – 2. мјесто у истој дисциплини.

Соколачки средњошколци су у мају  учествовали у пројекту ,,Од идеје до реализације“ Viva škole filma. Координатор је била професорица Јадранка Јанковић, резултат – документарни  филм ,, Одустајање није опција“. За ученика генерације изабран је Милош Радовић. Матурско вече прославила је 55. генерација средњошколаца у дискотеци ,,Визард“, 7. јуна 2019. године.

Школске 2019/2020. уписано је 378 ученика, распоређених у 20 одјељења. Заступљене су сљедеће струке: шумарство и обрада дрвета (шумарски техничар, техничар за обраду дрвета); економија, право и трговина (економски техничар); туризам и угоститељство (туристички техничар); гимназија општег смјера.

Подјела одјељењских старјешинстава

IГ-1 – Марина Благојевић, проф. историје,

IГ-2 – Ивана Ђурић Мојсиловић, проф. енглеског језика,

IГ-3 – Јелена Бабић, проф. историје,

IIГ-1 – Јелица Рајак, проф. физике,

IIГ-2 – Сузана Пржуљ, проф. срп. језика и књижевности,

IIГ-3 – Ивана Шука, проф. математике и физике,

IIIГ-1 – Радмила Цвијетић, проф. хемије,

IIIГ-2 – Ања Крсмановић, проф. математике и рачунарства,

 IVГ-1 – Тадија Тадић, проф. историје и географије, 

IVГ-2 – Бојана Симић, проф. физике,

IVГ-3 – Дејан Боровчанин, инж. електротехнике,

IШТ – Славко Цвијетић, инж. машинства,

IIШТ – Слађана Радовић, инж. шумарства,

IIIШТ – Љуба Новосел, инж. шумарства,

IVШТ – Дана Мумовић, инж. шумарства,

IIIДТ – Милинко Боровчанин, инж. машинства,

IIIТТ – Данило Тадић, проф. физичке културе,

IЕТ – Невенка Ђурковић, проф. срп. језика и књижевности,

IIЕТ – Јована Рацковић, проф. енглеског језика,  IVЕТ – Драгана Ђерић, дипл. економиста.

На 5. Viva film festivalu, одржаном од 18. до 22. септембра 2019. у Сарајеву, ученица Сара Босиљчић награђена је за најбољу женску улогу, у категорији омладинског филма. Сара је имала главну улогу у филму соколачких средњошколаца ,,Одустајање није опција“.

Одустајање није опција

Представници Полицијске станице Соколац су 30. септембра држали предавање на тему ,,Вршњачко насиље“; занимљиво предавање имала је Јелена Калинић, потпредсједница Друштва за промоцију природних наука ,,Наука и свијет“. Дан средњошколаца обиљежен је 18. новембра, под слоганом ,,Једи здраво, мисли здраво – живи здраво“. Организован је квиз знања из опште културе, награде су биле здраве грицкалице, свеске и оловке. На заједничком паноу исписиване су позитивне поруке. Средњошколци су хуманост показали у акцији сакупљања помоћи за тешко обољелу дјевојчицу Ивану Бјелогрлић, као и у акцији за новогодишње празнике; пакетићима, јелком и накитом обрадовали су дјецу са посебним потребама.

Дана 27. јануара обиљежени су школска слава – Свети Сава и Међународни дан сјећања на жртве Холокауста. Премијерно је приказан видео-запис ,,Култура памћења“, високо оцијењен од РПЗ-а Републике Српске, а говори о страдању становништва  соколачког насеља Лазе у Другом свјетском рату. ,,Културу памћења“ реализовали су ученици: Младен Каповић, Мирјана Петровић, Татјана Гутаљ, Сара Станић, Теодора Вељовић и Сара Калкан са проф. Сузаном Пржуљ.

Ликовни рад Младена Каповића објављен је у каталогу ,,Републици Српској за 28. рођендан“. Савјет ученика организовао је приредбу за 8. март и презентовао историјат празника Дана жена. Чланови Математичке секције су са професорицом Ањом Крсмановић представили ,,Музеј математике“ поводом 14. марта – Међународног дана математике.

Ученици Ђорђе Ковачевић и Тамара Беатовић пласирали су се на Републичко такмичење из српског језика и књижевности. Нажалост, ово такмичење није одржано због пандемије корона вируса. Од 23. марта 2020. године почела је онлајн настава.

Бивши ученици наше школе из 2. деценије 21. вијека, а сада запослени у њој: Ана Добриловић, професор ликовне умјетности, Иван Гашевић, дипл. инжењер електротехнике, Невена Голијан, професор математике и физике, Милица Делић, професор   математике и информатике, Оља Плакаловић, инжењер технологије, Милица Ћеранић, дипл. економиста.

Ања и Никола Секулић

Иако је релативно кратак период од средњошколских дана до озбиљне каријере, неколико средњошколаца из 2. деценије 21. вијека већ  има изузетна постигнућа. Међу њима је Ања Секулић, која је основне студије завршила на Академији уметности Универзитета у Новом Саду и стекла звање дипл. драмског и аудио-визуелног умјетника. Стипендија Доситеја додијељена јој је за посебну надареност;  мастер студије завршила је на Академији драмске умјетности Свеучилишта у Загребу, посао добија у Народном позоришту у Минхену. Милица Ујић, мастер инжењер мехатронике, ученик генерације у СШЦ-у ,,Василије Острошки“ и студент генерације на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, ради у компанији ,,Континентал“  у Новом Саду. Јелена Ећимовић, мастер инжењер биомедицинског инжењерства и мастер инжењер енергетике, електронике и телекомуникација, запослена је у компанији ,,Шнајдер електрик“ у Новом Саду, њен је стипендиста и добитник Шнајдеровог признања. Душан Боровчанин, ученик генерације у нашој школи, стипендиста Фонда за младе таленте и Фонда ,,Др Милан Јелић“, завршио је основне и мастер студије из области софтверског инжењерства на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Ради у компанији ,,Ultraviolet Consult“ у Београду, на сениорској позицији софтверског инжењера. Никола Бечановић, мастер инжењер електронике, запослен у компанији ,,STMicroelectronics“ у Грацу, аутор је неколико запажених научних радова. У току студирања на Техничком универзитету у Грацу радио је као асистент и истраживач у Институту за електронику. Милош  Радовић, ученик генерације у нашој школи и студент генерације на Факултету техничких наука у Универзита у Новом Саду, био је први на листи од 2900 бруцоша примљених 2019. године. Као изузетан студент добија стипендију Доситеја, а дипломира 2023. Сниматељ Никола Секулић већ има богато искуство у раду на АТВ-у, у маркетиншкој агенцији ,,Aquarius“ у Бањој Луци, у серијама ,,Босоноге продукције“: ,,Месо“, ,,Кости“, ,,Кожа“, ,,Хотел Балкан“, ,,Адвокадо“, спотовима, рекламама… Серија ,,Кости“ добила је четири награде, Златну антену за најбољу ТВ серију, за најбољу фотографију, најбољу женску и мушку епизодну улогу; ,,Адвокадо“ је награђен Срцем Сарајева на Сарајево филм фестивалу.