Екскурзија у Грчкој

На екскурзију је ишло пет одјељења 3. разреда (три гимназијска, једно одјељење шумарских техничара и једно економских техничара, укупно 71 ученик) у аранжману агенције ,,Глобус травел“ са Пала, у периоду од 11. до 18. маја. Са ученицима су путовали Момирка Ђурковић, замјеник директора и професори: Данило Тадић, Ања Крсмановић, Татјана Максимовић, Љубица Ковачевић, Љуба Новосел. Све је прошло у најбољем реду и на задовољство учесника.

Дуг пут нас је водио преко Вишеграда, Чачка, Краљева, Ниша, гдје смо имали једносатну паузу. Преко Лесковца, Куманова, Скопља стигли смо до граничног прелаза Евзони, а затим путујемо кроз Грчку до Паралије, туристичког љетовалишта на обали Егејског мора, у подножју митске планине Олимп.

Након смјештаја у хотел, имали смо времена за обилазак Паралије, чија је главна улица поред морске обале, са центром код Велике цркве, а друге бројне улице су паралелне са њом или под углом од 90 степени. На сваком углу су продавнице: сувенира, коже, крзна, сребра, злата… Грци су предусретљиви и спремни на цјенкање. Обавезно треба пробати њихов гирос, укусно национално јело. За многе је најатрактивнији обилазак Метеора, комплекса манастира (Светог Стефана, Свете Тројице, Русане, Светог Николе, Варлама, Преображења Христовог), подигнутих на врховима стијена. Некада су Метеори били комплекс од 23 манастира и велика је тајна како су се први монаси попели на висину од преко 600 метара и саградили манастире. Монах Варнава је први, у 10. вијеку, населио једну од бројних пећина, а 1382. светогорски монах Атанасиос , повлачећи се од Турака, оснива први манастир. Сљедећег дана обишли смо Солун/Тесалоники, град на врху Солунског залива. Из панорамског разгледања може се закључити да Солун спаја богату културноисторијску традицију (Бијела кула, Ротонда, Галеријусов славолук, Црква Свете Софије…) и савременост великог града. Обишли смо Цркву Светог Димитрија, заштитника града. Ту се чува највећа градска светиња – ћивот са моштима Светог Димитрија. Посјета Српском војничком гробљу Зејтинлик, на којем је сахрањено преко 8000 српских ратника из Првог свјетског рата, имала је емоционалну боју. Сљедећи је био обилазак града Катерини.

Ако се изузме неуобичајена киша која нас је пратила скоро све вријеме, екскурзија је остварила свој пуни смисао.

Припремила: Момирка Ђурковић, замјеник директора