Школске 2021/2022. године

Школске 2021/2022. године 387 ученика распоређено је у 21 одјељење (12 гимназијских, 5 шумарских техничара, 4 економских техничара).

Подјела одјељењских старјешинстава

IГ-1 – Данило Тадић
IГ-2 – Ања Крсмановић
IГ-3 – Татјана Максимовић
IIГ-1 – Тадија Тадић
IIГ-2 – Бојана Симић
IIГ-3 – Срђан Новаковић
IIIГ-1 – Марина Благојевић
IIIГ-2 – Ивана Ђурић Мојсиловић
IIIГ-3 – Јелена Бабић
IVГ-1 – Јелица Рајак
IVГ-2 – Сузана Пржуљ
IVГ-3 – Ивана Шука
IШТ – Љуба Новосел
IIШТ-1 – Дана Мумовић
IIШТ-2 – Јована Ђогић
IIIШТ – Славко Цвијетић
IVШТ – Слађана Радовић
IЕТ – Љубица Ковачевић
IIЕТ – Драгана Ђерић
IIIЕТ – Рајко Копривица
IVЕТ – Јована Рацковић

Од 25. децембра 2021. године директор Школе је Дејан Боровчанин, дипл. инжењер електротехнике.

Директор Дејан Боровчанин

Ђорђе Ковачевић, ученик 4. разреда гимназије, побиједио је на Регионалном такмичењу из руског језика, на Републичком такмичењу освојио је 2. мјесто; ментор је била професорица Веленка Калајџић. За своје литерарне радовеЂорђе је добио 3. награду на конкурсу ,,Русија у мом оку“ Катедре за русистику Филолошког факултета у Бањалуци, а 1. награду на конкурсу ,, Човјек је човјеку брат“ Класичне фрањевачке гимназије у Високом. На 6. међународном литерарном конкурсу ,,Трифундански распис за поезију“ награђен је плакетом Сребрно перо за пјесму ,,Трифунданска  искра“. Литерарни радови Ђорђа Ковачевића и Милице Боровчанин штампани су у књизи ,,Српска у срцу“, након избора на  истоименом конкурсу Представништва Републике Српске у Грчкој.  

Kултурно-издавачки центар ,,Српска кућа“ из Пожаревца објавио је 3. књигу поезије Милице Боровчанин – ,,Чувари вјетрова“, коју је дизајнирала гимназијалка Ана Јанковић. Књигу ,,Чувари вјетрова“ промовисали су Братислав Голић, директор ,,Српске куће“ и проф. Сузана Пржуљ у Народној библиотеци Соколац, 3. априла 2022; на промоцији је уприличена изложба Миличиних умјетничких фотографија и ликовних радова Ане Јанковић. ,,Српска кућа“ уврстила је у Зборник књижевног стваралаштва младих Републике Српске литерарне радове ученика проф. Сузане Пржуљ: Луке Кезуновића, Катарине Цвијетић, Милице Боровчанин, Ане Јанковић, Иване Гутаљ, Нине Шимшић и Ане Бојовић. Милица Боровчанин добила је бројне награде за литерарно стваралаштво: наградно путовање у Праг на конкурсу ,,Зашто треба посјетити Босну и Херцеговину“ Амбасаде БиХ у Чешкој Републици, награду за најбољи есеј ,,Млади србиста“ Катедре за србистику Филозофског факултета Пале, 1. награду на конкурсу ,,Духовност и савремени човјек“ Удружења жена ,,Сноп“ Рогатица, награду ,,Лука Милованов Георгијевић“ СПКД ,,Просвјета“ Сребреница… Побједница је јубиларног конкурса ,,30 година стазама хуманости“ Црвеног крста Републике Српске. На Лимским вечерима поезије, 49. међународној пјесничкој манифестацији, заузела је 2. мјесто, 4. на Бањалучком пјесмобоју, чији је организатор ,,Култарт“ Бањалука.

Александра Јакшић, тада ученица 1. разреда гимназије, за ликовни рад ,,Крик мајке Јасеновца“ освојила је 2. мјесто на конкурсу ,,Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“. Александра је дизајнирала званични лого Школе; ментор је била професорица Ана Добриловић.

Лука Кезуновић побједник је у трчању на 1000 метара на Регионалном такмичењу у атлетици, као и на Републичком такмичењу, у истој дисциплини. Михајло Мемедовић био је 1. на Регионалном такмичењу у атлетици – трчање на 100 метара, 2. на Републичком такмичењу. Стефан Радоња имао је 2. мјесто на Регионалном такмичењу у атлетици, трчање на 100 метара; Слађан Ђурић 3. мјесто у бацању кугле. Женска екипа побиједила је на Регионалном такмичењу у одбојци, вође екипе – професори Данило Тадић и Мирослав Максимовић.

Фондација ,,Мозаик“ и Омладинска банка БиХ одобрили су 1500 КМ за опремање кабинета информатике у нашој школи, захваљујући ученицама Анастасији Симић и Слађани Дебелногић, које су у сарадњи са професорицом Ањом Крсмановић учествовале у пројекту ,,IT & TI.

Поводом Међународног дана поезије, професорице српског језика и књижевности организовале су приредбу у СШЦ ,,Василије Острошки“ Соколац. Средњошколци су казивали поезију чувених свјетских и српских пјесника, као и своје пјесме. Гости су били студенти и професори са Катедре за србистику Филозофског факултета Пале. Чланови Математичке секције са професорицом Иваном Шука су у школским просторијама на Хан Пијеску организовали изложбу на којој су представљени математички великани, важни датуми и појмови из свијета математике.

Приредба за Дан школе и славу Свети Василије Острошки одржана је у  Парохијском дому Романијске Лазарице. Том приликом награђена су 22 средњошколца, а игроказом ,,Окупација српског језика“ представили су се чланови Драмске секције, коју води професорица Ана Марић. Ученик генерације школске 2021/2022. године био је Ђорђе Ковачевић.

Соколачки матуранти нису те године прослављали матурско вече у знак солидарности са породицама трагично преминулих другова из генерације.

IN MEMORIAM

Никола Васиљевић
(6. 6. 2003 – 14. 5. 2020)
Михајло Витомир
(26. 8. 2003 – 20. 2. 2022)

Земља је смртним сјеменом посијана. / Али смрт није крај / Јер смрти заправо и нема. / И нема краја. / Смрћу је само обасјана / Стаза успона од гнијезда до звијезда (Мак Диздар).