Суплементација у спорту

У оквиру пројекта ТАБЛА одржан је још један у низу STEAM часова. Разлог зашто пишемо баш о овом часу јесте популарност горе наведене теме. Наиме, у школском узрасту значајан проценат ученика се бави спортом и многи користе суплементе у истом. Нажалост, већина суплементе користи неправилно што може значајно да угрози њихово здравље.

Из тог разлога професори Татјана Максимовић (хемија) и Мирослав Максимовић (физичко васпитање) су одлучили да одрже STEAM час на тему суплементације у спорту, која је све популарнија.

На том часу ученици су могли да сазнају зашто се и када користи суплементација, како суплементи дјелују на организам, који су то најпопуларнији суплементи (whey protein, BCAA, kreatin, glutamin).

Циљ овог STEAM часа је указивање на позитивне и негативне ствари кориштења суплемената у спорту, те да се посебно нагласе опасности које настају употребом истих.

Час је био веома успјешан! Дјеца су била изузетно фокусирана на предавања јер су имали прилику да приме корисне информације и са становишта тренера (проф. Мирослав Максимовић), као и са хемијског становишта (проф. Татјана Максимовић) захваљујући којој је тема објашњена и на молекулском нивоу.

Шта је то STEAM?

Кроз пројекат ТАБЛА финансиран од стране USAID-a подстиче се увођење STEAM образовања и припремање ученика и студената за 21. вијек.

  • Учећи STEAM стичемо нове вјештине помоћу којих можемо побољшати свијет.
  • Дјеца могу учити у различитим окружењима и имати различите перспективе.
  • Рано излагање STEAM предметима повећава страсти и интерес за тим вјештинама у годинама које долазе.
  • STEAM предмети су важни приликом избора каријере.
  • STEAM предмети су забавни, интересантни и мотивишу дјецу да истражују.