Поводом 100 – годишњице рођења Душка Радовића:

,,Опростите животу и свету што нису савршени“


Поводом 100-годишњице рођења Душка Радовића, на овогодишњем Сајму књига у Београду представљена је богата монографија од преко 500 страна – ,,100 година са Душком Радовићем“.
Душко Радовић (1922-1984) био је пјесник, драмски писац, новинар (уредник многобројних часописа и радио-емисија), добитник наших најзначајнијих књижевних награда, а најпознатији као дјечији пјесник и, старијима, по афоризмима у радио-емисији ,,Београде, добро јутро“, касније преточеним у три књиге под истоименим називом.


За себе је говорио да је извођач књижевних радова, ,,Писање је радосна мука, напорна потрага за тачном речју…увек је могуће лепше и боље“. Аутор збирке пјесама ,,Поштована децо“ сматрао је да је неопходно ,,уздићи се у висине дјечије отворености“.
Најмасовнија акција описмењавања дошла је са дјечијом ТВ серијом ,,На слово на слово“ и ,,Вуковом азбуком“ Душка Радовића (сваки пети становник СФРЈ био је неписмен).
Нема основца који није чуо за ,,Плавог зеца“, ,,Страшног лава“, ,,Смешне речи“, ,,Здравицу“ (Све што расте хтело би да расте…).
Са Матијом Бећковићем, који је рођен на исти дан кад и Душко Радовић, 29. новембар, Радовић је написао поему ,,Че, трагедија која траје“, извођену као радио-драма и позоришна представа и преведену на њемачки и енглески језик.

Пјесник Радовић имао је надимак Тмуша, иза намргођеног лица крило се велико срце. Београђани су му се вишеструко одужили. Дјечије позориште носи његово име, испред небодера ,,Београђанка“ су спомен-бисте Душка Радовића, приликом склапања грађанских бракова читају се његови афоризми, многе улице по србијанским и градовима Српске носе име овог пјесника. Атлетска трка ,,Сећање на Душка Радовића“ подсјећа на пјесникову љубав према спорту (,,За друге се навија. Партизан се воли“).

Душко Радовић рекао је и ово:

– Поштована децо, будите искрени и строги према свима које волите, а лепо васпитани према којима сте равнодушни.

– Кад неко нема шта да каже о томе шта јесте, говори о томе шта није: није блесав…није мачји кашаљ…није чувао овце…

– Данас ће бити лепо свима онима који не траже много.

– Шта је бесплатно? Само оно што је највеће, најлепше, најважније.

– Опростите животу и свету што нису савршени.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ