Дан жена

Празници су они дани када једни другима говоримо ријечи љубави, поклањамо посебну пажњу, дарујемо поклон или неку ситницу. Осми март је празник посвећен свим женама.
Осми март треба прослављати јер жене су мајке, баке, тетке, другарице, дјевојке. А мајка је најважније биће на свијету свом дјетету. Она која бди над постељом када си болестан, брише твоје сузе с лица када си тужан. Мајка је та која брине и штити те од суровог свијета. Бака је исто то, и много више. Баке су мајке које, поред своје дјеце, брину и о унуцима. Тетке воле да угуше пољупцима, а сестре су највреднија бића на свијету. Ко има сестру, никада неће бити сам. Увијек ће у њој имати пријатеља, подршку и ослонац.
Жене су заслужиле да имају посебан дан у години, али и више од тога. Заслужиле су да им сваки дан показујемо колико их волимо и колико нам значе.
Међународни дан жена обиљежава се захваљујући Клари Цеткин (1857-1933) и Рози Луксембург (1871-1911), највећим борцима за женска права, припадницама тада напредне њемачке Социјалдемократске партије. Сахрани Кларе Цеткин у Москви приствовало је више од 600 000 људи; Роза Луксембург је у неуспјешној револуцији у Берлину, јануара 1911, поред стотине других, ухваћена, мучена и убијена.
Уједињене нације 8. март службено обиљежавају од 1975, Међународне године жена.

Припремила: Јана Кусмук, IIг2