Запловимо у ране шездесете…

Наша школа основана је 1961. године као Гимназија ,, Слободан Принцип Сељо“. Имала је свега два одјељења – 31 редовног ученика и 29 ванредних. У то вријеме је Соколац био изразито неразвијена општина са 70 одсто неписменог становништва, а захваљујући залагању Сокочанина Миланка Реновице, тадашњег предсједника Општине, полако прераста у урбану средину.

Рјешење о оснивању Гимназије у Сокоцу

Гимназија је отпочела рад у згради Основне школе Соколац. Први директор био је Славко Ерић, професор историје и географије, све до септембра 1967, када је на функцију директора именован професор географије Гојко Мировић.

Славко Ерић (Први директор Гимназије 1961-1967)
Миланко Реновица (предсједник народног одбора Општине, која је и оснивач Гимназије у Сокоцу)

Сјећање на 1. екскурзију оживио је професор Добро Боровчанин:

,, Маја 1965. организована је прва екскурзија соколачких гимназијалаца, која је обухватала копнено путовање до Дубровника, па путовање бродом до Бара у Црној Гори, а затим до Барија у Италији, одакле се ишло у Грчку. Први гимназијалци нису плаћали екскурзију“.

Школске 1964/1965. завршни испит успјешно су положила 24 редовна ученика:

  1. Абазовић Мирјана
  2. Боровчанин Добро
  3. Вуковић Деливоје
  4. Вучетић Саво
  5. Демировић Јасна
  6. Дурмишевић Вахида
  7. Ђуревић Ратко
  8. Елез Радивоје
  9. Ећимовић Којо
  10. Зорић Снежана
  11. Јовановић Даница
  12. Ковачевић Драго
  13. Козадра Хусо
  14. Крсмановић Милан
  15. Крсмановић Жарко
  16. Јоловић Мирјана
  17. Мрдовић Мирјана
  18. Мимић Миља
  19. Мумовић Миланко
  20. Одовић Митар
  21. Паунић Србана
  22. Тодоровић Драгомир
  23. Тошић Ђуро
  24. Шолаја Миленко

Ова генерација изњедрила је многе велике људи, успјешне у науци и просвјети. Већина је, након завршеног средњег образовања, уписала факултете, што говори о чињеници да су се у Гимназији, у то вријеме, школовали ријетки, али изабрани.

Само неки из прве генерације су: проф. др Ђуро Тошић, истакнути историчар, професорица географије Даница Јовановић, која је својевремено била начелник Одјељења за средње образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске, Добро Боровчанин, бивши професор њемачког језика, те дугогодишњи помоћник директора наше школе…

Покољења нових ученика такође остварују изузетне резултате на понос своје школе, која је одувијек позната по спортским талентима. Атлетичар Неђо Ђуровић постао је 1966. првак Југославије у бацању копља.