Одржана предавања на тему вршњачког насиља

Припадници Полицијске станице у Сокоцу, заједно са представницима соколачког Центра за социјални рад, средњошколцима СШЦ „Василије Острошки“ одржали су предавање на тему вршњачког насиља. Младима је речено који су то видови насиља, на који начин могу да се спријече и које су смјернице за даље дјеловање уколико до насиља дође.

Самостални стручни сарадник за породично правну – заштиту и старатељство у Центру за социјални рад у Сокоцу, Јована Солдар истакла је да је ово заједничка акција коју Министарство здравља и социјалне заштите заједно са центрима и полицијским управама реализује поводом Дјечије недјеље која ће трајати од 2. до 8. октобра, а има за циљ представљање новог Кривичног закона о малољетницима РС, којим се јасно одређују мјере, казне и санкције којима су подложна малољетна лица.

  • Желимо да им јасно ставимо до знања да неће проћи без посљедица и да сваки вид прекршаја, насиља и угрожавања безбједности неће проћи некажњено. Желимо да им пробудимо свијест о томе да је потребно градити здраве међуљудске односе и да насиље није пут и рјешење, казала је Солдар.

Она је подсјетила да постоје различити видови насиља који се манифестују на различите начине, а да ниједан није друштвено ни морално прихватљив.

  • Примјетан је пораст насиља, што потврђује и наша евиденција која говори да је пораст насиља евидентан, нарочито у узрасту од 14 до 16 година. За овакве прекршаје издају се васпитне мјере и полицијска упозорења. Било је и судских процеса, али још увијек није било изрицања заводских мјера, што није искључено јер малољетници старији од 16 година подлијежу кривичној одговорности, појаснила је она.

Психолог у соколачком Центру  за социјални рад, Аница Поповић, ученицима је ближе говорила о видовима насиља, начинима манипулације и видовима избављења из зачараног круга насиља.

  • Важно је да на вријеме препознају све облике насиља, да не буду нијеми посматрачи, већ да граде међусобну емпатију и свој лични интегритет и став који ће се јасно супротставити сваком виду насиља и злостављања, било да је оно ментално, физичко или сексуално. Неопходно је на вријеме реаговати како би се избјегло настајање различитих психо соматских тегоба и озбиљних обољења, истакла је она.

Криминалистички инспектор Степа Стјепановић средњошколце је упознао са правним процедурама и методама које примјењују полицијски службеници када дође до озбиљнијих прекршаја. Истакао је да је увијек боље спријечити насиље, за шта постоји начин. Скренуо је пажњу да се насиље не смије крити и да се увијек могу обратити разредном старјешини, педагогу, школском полицајцу или било којем ауторитету који ће им пружити помоћ и заштиту.

Шеф сектора, полицијски службеник, Боривоје Тадић нешто више је рекао о саобраћајној безбједности, а школски полицајац Ђорђије Косорић ставио се на располагање за сва питања и проблеме о којима желе да говоре.

Заједничка порука данашњих предавања јесте да се на сваки вид насиља треба правовремено одреаговати.

Извор: Инфоцентар Соколац (infocentar.ba)