Актуелни Домановић

Ове године је јубиларна 150-годишњица рођења Радоја Домановића, највећег српског сатиричара. Чувене су његове алегорично-сатиричне приповјетке: ,,Страдија“, ,,Данга“, ,,Вођа“, ,,Мртво море“, ,,Укидање страсти“, ,, Размишљања једног обичног српског вола“, ,,Марко Краљевић по други пут међу Србима“, а да је актуелан и данас, доказују свакодневне ситуације и проблеми са бирократијом.

Елем, умјесто радости због одласка на дуго очекивани Сајам књига у Београду, срећем се са неумољивом бирократијом у виду цариника на граници са сусједном нам државом. Прво питање је: ,,Идете на свадбу?“ На одговор да је сврха путовања посјета Сајму књига, изражавају дубоку невјерицу : ,,На Сајам књига?“ Слиједи провјера личне карте, али настају проблеми. Испоставља се да ми је лична неважећа јер сам прије неколико година МУП-у пријавила да је изгубљена. Ништа не вриједи то што сам је убрзо нашла и на вријеме обавијестила надлежне органе. Цариник ми објашњава да МУП и они нису директно повезани и да све информације иду преко Централе БиХ, a да је тамо неко ,,заказао“. Сав новац од казни за оне који немају времена или нерава да доказују ко је крив слива се у Трезор БиХ.

Традиционална манифестација – Међународни сајам књига у Београду, 66. по реду, посљедњи пут се одржава на Сајмишту, симболу Београда. Ове године је почасни гост била Француска, а слоган ,,Живеле књиге“. Даља судбина Сајма је неизвјесна јер је планирано рушење Сајмишта.

Шта би тек на све ово рекао Домановић?

Припремила: проф. Сузана Пржуљ