Отворена књига – свијет на длану

У октобру – мјесецу књиге обиљежава се Међународни дан школских библиотека (посљедњи понедјељак октобра), ове године раније и под слоганом ,, Отворена књига – свијет на длану“.

У просторијама школске библиотеке, 18. октобра окупили су се бројни средњошколци, љубитељи умјетности и лијепе ријечи. Било је велико задовољство слушати предиван глас Маријане Грујић, коју је на клавијатурама пратио Стефан Томанић, а на гитари Сергеј Марковић, виртуозно говорење ауторске поезије Милице Боровчанин, Попине, Антићеве, Преверове, Витменове стихове, које су казивали Ана Бојовић, Ивана Гутаљ, Павле Боровчанин.

Протекле школске године књиге су класификоване према УДК, омогућен је слободан приступ полицама. Основана је Завичајна збирка, посебно мјесто имају локални аутори. Група ученика – волонтера активно је укључена у процес заштите библиотечке грађе. То су: Јана Кусмук, Јована Томић, Катарина Биљић, Милица Вујичић, Теодора Ђерић. У току је ревизија која ће показати квалитет библиотечког фонда и тачан број књига.

Промијенио се и ентеријер; сада школска библиотека има одговарајуће освјетљење, обојен је намјештај, привремено ријешен проблем оштећеног пода, старог колико и школска зграда.

Од скоро 500 књига, добијених прошле године, већина је поклон Народне библиотеке Соколац. Недавно смо добили још педесетак одабраних дјела од Народне библиотеке. За ову школску годину планирано је обнављање књижног фонда куповином нових и актуелних књига, прије свега лектире.

,,Књига је лековита, лечи многе болести. Од давнина је позната као мелем за разум и душу“, рекао је драматург и академик Душан Ковачевић.