Деведесетих (3. дио)

Од 2. септембра почела је настава у школској 1996/97. У 22 одјељења уписано је 636 ученика, од тога 58 ученика у три одјељења на Хан Пијеску. У гимназији општег смјера било је 285 ђака (40 – Хан Пијесак), у електротехничкој струци – 36, шумарство и обрада дрвета – 85, машинство и обрада метала – 230 (18 – Хан Пијесак). Ученици су се образовали за занимања: произвођач примарних производа од дрвета, произвођач финалних производа од дрвета; машински техничар, инсталатер гријања и климатизације, металостругар, бравар; у 4. разред ишло је једно одјељење електротехничара електронике, чиме се у нашој школи ,,гаси“ електротехничка струка.

Генерација 1996/97 – Хан Пијесак

На Регионалном такмичењу из физике, марта 1997. у Вишеграду, ученици: Драгана Миросављевић, Јелена Бајагић и Срђан Цвијетић освојили су прво мјесто, Мирјана Шиљеговић – друго, а Светислав Вуксановић – четврто. Ментор поменутих ученика била је професорица Јелица Рајак. Наша школа изабрана је за домаћина Републичког такмичења из физике и информатике, 4. и 5. априла 1997. године. Соколачки средњошколци угостили су учеснике (95 такмичара из физике и 41 из информатике). Најуспјешнији на такмичењима били су ученици из Србиња (Фоча), Бањалуке и Приједора. На Регионалном такмичењу из математике у Чајничу учествовали су ученици Светислав Вуксановић и Вук Јанковић, који су се такође пласирали на Републичко такмичење.

Омладина Црвеног крста спровела је низ активности. Око 240 средњошколаца, у сарадњи са професорима, организовали су: акцију добровољног давања крви, такмичење у пружању прве помоћи, помоћ социјално најугроженијим становницима,  предавање и тематске изложбе. Школске 1997/98. године уписала су се 583 ученика (53 у три одјељења на Хан Пијеску). Биле су заступљене сљедеће струке: машинство и обрада метала (бравар, металостругар, инсталатер гријања и климатизације, машински техничар); шумарство и обрада дрвета (произвођач примарних производа од дрвета, произвођач финалних производа од дрвета); гимназија – општи смјер.

Српски језик и књижевност предавали су: Момирка Пајић, Сузана Пржуљ и Боро Јањић, стране језике (руски, енглески, немачки, латински): Петра Делић, Свјетлана Цвијетић, Нада Симовић, Добро Боровчанин, Сена Марковић, филозофију и социологију – Јелица Јагодић, психологију – Александра Марковић, историју – Никола Тадић и Александар Бајић, географију – Маринко Реновица, биологију – Анка Пржуљ и Весна Планинчић Грујић, математику – Ратко Одовић, Томислав Сокановић, Драган Ивановић, Ратко Копривица и Ратко Чабрило, физику – Јелица Рајак и Томислав Сокановић, хемију – Ранко Гуњевић, одбрану и заштиту – Љубо Ћеранић, информатику и рачунарство – Мирјана Вуковић, физичко и здравствено васпитање – Срђан Ковачевић и Јован Ђурковић, ликовну културу – Стака Боровчанин. Устав и права грађана предавала је Биљана Ћуковић; предмете шумарске струке – Љуба Новосел, предмете машинске струке: Момирка Ђурковић, Радован Вуковић и Миодраг Крунић.

Дужност директора школе имао је Миломир Ногоштић. Посао школског педагога обављала је Александра Марковић. Библиотеку је водила Весна Планинчић Грујић.

На Републичком такмичењу из физике учествовали су ученици Светислав Вуксановић (2. мјесто) и Бојана Грујић (5. мјесто). Њихов ментор била је професорица Јелица Рајак.

Генерација 1997/98

Почетком 1998/99. наставу је похађало 588 ученика у 21 одјељењу (Хан Пијесак – 67 ученика у четири одјељења гимназије). И даље су заступљене исте струке: шумарство и обрада дрвета (занимања – произвођач финалних производа од дрвета, шумарски техничар); машинство и обрада метала (ауто-механичар, лимар, aуто-лимар, металостругар, инсталатер гријања и климатизације, машински техничар); гимназија – општи смјер.

Петра Делић, професор руског језика, имала је дужност директора од 1998. до 2001. а затим од 2003. до 2005. године. Помоћник директора био је професор Ратко Копривица.

Акција пошумљавања трајала је од 12. октобра до 5. новембра 1998. године. У новембру је доктор Самојко Петрић ученицима одржао предавање ,,Бијела куга XX вијека“. Екскурзија није реализована због објективних разлога (бомбардовање СР Југославије), али је планирана прослава матурске вечери у соколачком хотелу ,,Романија“ након испита за завршне разреде. Тестирање из математике ученика 1. разреда гимназије показало је да се оцјене са полугодишта подударају са оцјенама на тесту, а да су велика одступања између оцјена на крају 8. разреда и резултата тестирања. 

Генерација 1998/99

Ученица Тања Томчић је за  рад ,,Покажите снагу хуманости“ освојила 3. мјесто на Републичком ликовном конкурсу. На крају 2. полугодишта, од 570 ученика  470 имало је позитиван успјех, 92 су упућена на поправни испит, 7 на понављање разреда, један ученик остао је неоцијењен. Средња оцјена била је 3,19. За све наставнике општеобразовних предмета организован је Семинар у Србињу, августа 1999. године.

Генерација 1998/99

Од 1. септембра школске 1999/2000. наставу похађа 629  ученика, уписаних у струке: шумарство и обрада дрвета (произвођач финалних производа од дрвета, шумарски техничар), машинство и обрада метала (ауто-механичар, ауто-лимар, лимар, инсталатер гријања и климатизације, бравар, металостругар, машински техничар), гимназија – општи смјер.

Свечано је обиљежена школска слава приредбом ,,У част Светом Сави“. Ученик Славиша Ногоштић освојио је 3. мјесто на Регионалном такмичењу из математике, 18. марта 2000. у Србињу. Ученица Маја Ђоројевић заузела је 2. мјесто на Регионалном такмичењу из српског језика и језичке културе 8. марта у Требињу и пласирала се на Републичко такмичење у Брчком (4. мјесто). Било је то прво посљератно такмичење из српског језика, Мају је припремала проф. Сузана Пржуљ. Ученик Небојша Сокановић побједник је Регионалног такмичења из физике, 25. марта у Требињу, побједник Републичког такмичења, 13. маја у Требињу, а на Савезном такмичењу из физике у Београду освојио је 3. мјесто. Небојшин вишегодишњи ментор био је проф. Томислав Сокановић.

Генерација 1999/2000

Ученици наше школе 90-их, касније запослени у њој: Тадија Тадић, професор географије и историје, Свјетлана Драгић, професор српског језика и књижевности, професори физичке културе – Данило Тадић и Мирослав Максимовић, дипл. економисти – Снежана Боровчанин и Коса Тадић.

Генерација 1999/2000

Бивши ученици из тог периода су: проф. мр Дражан Косорић, композитор и професор хармонике на Музичкој академији Универзитета Источно Сарајево, доц. др Бојана Грујић, доктор грађевинских наука, др Гордана Цицмил, доктор србистике, проф. др Дејан Черемиџић, доктор физичке културе, проф. др Маријана Каповић  Соломун, доктор шумарских наука, др Мирослава Грујић Калкан, доктор економских наука, проф. др Татјана Черемиџић, доктор физичке културе, др Велинка Лиздек, специјалиста психијатрије; др Перса Гуњевић, специјалиста психијатрије, мр медицинских  наука; др Веселин Печеница,  специјалиста форензичке психијатрије; доктори стоматологије – Снежана Радовић и Славица Витомир, др Адријана Шкиљевић Станар, дугогодишњи директор Дома здравља у Сокоцу, судија Бранка Маловић и многи други.