Почетком 21. вијека (4. дио)

Настава за 27 одјељења (6 – Хан Пијесак) почела је 7. септембра школске 2009/2010, уписано је 649 ученика. Заступљене су свега три струке: шумарство и обрада дрвета (шумар, шумарски техничар, техничар за обраду дрвета), машинство и обрада метала (машински техничар) и гимназија општег смјера.

Генерација 2009/2010.

Сарајевска  гимназија ,,Обала“ била је домаћин семинара о толеранцији 7. октобра  2009; Савјетом ученика координисала је професорица Зорица Лелек. Од 30. до 31. октобра већина професора је организовано боравила у Београду, у посјети Сајму књига. Светосавска приредба изведена је 27. јануара у Кино-сали.

Генерација 2009/2010.

На Регионалном такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 24. априла 2010. на Палама, ученик Душан Боровчанин заузео је 1. мјесто; на Републичком такмичењу у Угљевику, 22. маја, био је 4. Душана је за такмичење припремала проф. Сузана Пржуљ.

Од 639 ученика на крају 2. полугодишта, позитиван успјех имало их је 587, на поправни испит упућена су 44 ученика, на понављање разреда – 8; средња оцјена – 3,51. Ученици су направили 52270 изостанака, неоправданих – 5545.

Генерација 2009/2010.

Јелена Марјановић изабрана је за ученика 46. генерације матураната Средње школе Соколац. Начелник општине Соколац Душан Ковачевић и предсједник Скупштине општине  Драгиша Делић организовали су пријем за 11 најуспјешнијих матураната.

Десет година матуре генерације 2009/2010.

Матуранти гимназије на почетку 21. вијека су: дипл. инжењер електротехнике Дејан Боровчанин, актуелни директор ЈУ СШЦ ,,Василије Острошки“ Соколац, Љиљана Митровић, дипл. психолог, Бојана Симић, мастер професор физике, Наташа Бенђо, професор географије,  Јована Рацковић, професор енглеског језика, Татјана Максимовић, професор хемије, Ања Крсмановић, професор математике и рачунарства, Љубица Ковачевић, професор математике, Ивана Шука,  професор математике и физике, Младена Врбарац, професор руског и српског језика и књижевности, дипл. економисти – Драгана Ђерић, Рајко Копривица и Тијана Николић,, дипл. информатичар Милица Миловић, дипл. правник Јелена Ђурковић. Професор филозофије Марко Грујић припада 1. генерацији техничара друмског саобраћаја, Дана Мумовић, дипл. инжењер шумарства и Наташа Вујичић, магистар психологије, некадашњи су шумарски техничари. Према Даниним ријечима, у 1. разреду је њено одјељење бројало 46 ученика, а њих седам су данас дипл. инжењери шумарства.

Проф. др Миљан Вучетић, доктор техничких наука

Гимназијалци из 1. деценије 21. вијека: проф. др Миљан Вучетић, гостујући професор на ЕТФ-у Универзитета у Београду, у нашој школи ученик генерације и студент генерације на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, проф. др Дарко Голић, доктор правних наука, доц. др Светлана Вуксановић, доктор филолошких наука, доц. др Предраг Млинаревић, доктор економских наука, мр Будимир Ковачевић – виши асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву, мр Жарко Грујић – виши асистент на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањалуци, мр Јелена Марјановић, виши асистент на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, мр Милица Ећимовић, програмер у области  енергетских система у компанији ,,Шнајдер електрик,“ дипл. музички умјетник Ђорђе Рајић, директор Основне школе Соколац, академски вајар Јован Ћеранић, запослен у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Новом Саду, учествовао у обнови Хиландара, архитекти – Милијана Којић и мр Жарко Ћајић, Младен Ћајић, професор ликовне културе, чији ученици постижу изузетне резултате, др Маја Ђоројевић Фргања, специјалиста психијатрије, др Зорана Јанковић, специјалиста радиологије, др Убавка Боровчанин, специјализант породичне медицине, доктори стоматологије – Дариа Сарић и Ђорђе Бечановић, магистри фармације – Драгана Боровчанин, Соња Рајак, Зорана Чоловић, Ђурђица Булајић…

Бојан Самарџија, ЗОИ Торино 2006. године

Бојан Самарџија, професор физичке културе, средњошколац је из овог периода, касније и професор у нашој школи. Један је од најбољих смучара у БиХ, вишеструки првак РС и репрезентативац БиХ, учесник Зимских олимпијских игара у Торину, 2006. године.

Врхунске резултате постигле су атлетичарке Младена Петрушић и Горана Цвијетић. Младена Петрушић оборила је рекорд МОСИ у скоку увис 2009. у Мојковцу. Рекорд у седмобоју остварила је на Балканијади у Румунији, 2014. оборила је пет рекорда у БиХ. Изабрана је за најбољу атлетичарку у БиХ и једног од 10 најбољих спортиста у РС, носилац је Карађорђеве звијезде трећег степена.

Горана Цвијетић, мастер инжењер шумарства, најуспешнија је спортисткиња на 50. МОСИ у Пријепољу и на 52. МОСИ у Пожеги, 2015. државни је првак у трчању на 100 метара. За спортисту БиХ проглашена је 2007. Учествовала је на Свјетском првенству за млађе јуниорке, Маракеш – Мароко. Дугогодишња је државна првакиња у дисциплинама 400 метара са препонама и 100 метара са препонама.