Знаменити Србин Црњански

Ове године обиљежена је 130-годишњица рођења Милоша Црњанског (1993 – 1977), пјесника, романсијера, приповједача, критичара, преводиоца, новинара… ,,Од свих нас, Црњански је једини рођени писац“, рекао је Иво Андрић.

Рођен је у Чонграду (Мађарска), историју умјетности студирао је у Бечу и Београду. Његове ријечи да је случај највећи комедијант потврдило је горко искуство из Првог свјетског рата, насилно је мобилисан у аустроугарску војску и бори се против Руса, што ће утицати на настанак збирке поезије ,,Лирика Итаке“.

Експресионизам Милоша Црњанског, познат као суматраизам, одраз је ратне и поратне хаотичности. Темељно суматраистичко опредјељење је љубав која повезује дотад неповезиве ствари. Поеме: ,,Стражилово“, ,,Сербиа“ и ,,Ламент над Београдом“ чине посебан тематски круг, у њима је пјесник луталица, у туђем свијету и чезне за завичајем. Између два свјетска рата радио је у дипломатској служби, од Другог свјетског рата до 1965. живи у Лондону као емигрант јер му је забрањен повратак у домовину.

Иза себе је оставио богат опус: романе – ,,Дневник о Чарнојевићу“, ,,Сеобе“, ,, Другу књигу Сеоба“, ,,Роман о Лондону“; драме – ,,Маска“, ,,Тесла“, ,,Конак“ ; путопис ,, Љубав у Тоскани“; мемоаре – ,,Ембехаде“, ,,Код Хиперборејаца“; ,, Микеланђело“, монографију о ренесансном сликару; преводио је јапанску и кинеску поезију…

О нашем менталитету рекао је: ,,Нигде на свету не говори се о нама тако ружно као код нас. Што је горе, нигде на свету се не дозвољава другоме да то чини тако олако као код нас“.

,,Сеобе“, дјело које се обрађује у 3. разреду средње школе, за полазиште има историју угарских Срба у 18. вијеку, али је то, прије свега, поетски и психолошки роман. Као и рана дјела Црњанског, садржи супротност између мрачне стварности у којој људи пате и суматраистичке визије љепшег живота, дате кроз симболе чистог плавог неба и звијезде. Сеобе су вишезначан мотив јер није ријеч само о физичким сеобама, већ о тражењу вишег смисла и циља.

Писац је преминуо у Београду, посљедњег дана новембра 1977, узрок смрти није утврђен. Милош Црњански уврштен је међу 100 најзнаменитијих Срба.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ