Наши ученици одиграли хуманитарну представу

Ученици Средњошколског центра „Василије Острошки“, чланови драмске секције, одиграли су синоћ хуманитарну представу „Хинђубис“, прикупивши новчана средства у износу од 977 КМ која су намијењена за помоћ у лијечењу осмогодишње дјевојчице Милене Косорић из Рогатице.

У Духовном центру „Романијске Лазарице“ окупио се велики број суграђана, који су уживали у извођењу занимљиве комедије и тако дали свој допринос овој хуманитарној акцији.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Дејан Боровчанин навео је да је идеја о хуманитарној представи дошла од самих ученика из драмске секције, те им је школа као подршку обезбиједила штампање плаката и улазница.

  • Прошле године смо финансирали закуп простора, међутим, Црквена општина Соколац овај пут је бесплатно уступила простор Духовног центра за извођење представе, тако да можемо рећи да је све у хуманитарном духу и карактеру. Изузетно смо поносни на наше ученике, који ево већ другу годину заредом организују самоиницијативно хуманитарни рад који поприма одјек и на ширем простору и очекујемо да ће тако бити и наредне године, јер већ прераста у традицију – нагласио је Боровчанин.

Текстописац је Саво Шкобић, као и сценариста и редитељ, а драматизацију је урадила Ана Марић, професор српског језика и књижевности, која води драмску секцију у Средњошколском центру „Василије Острошки“. Према њеним ријечима, суштина умјетности су доброта и племенитост, те се драмска секција труди да у оквиру свог рада организује и хуманитарне представе.

  • Када се ученицима на прави начин покаже љепота књижевности, позоришта и умјетности генерално, они ће са великим задовољством и љубављу припремити и организовати различите пројекте, представе и предавања. Ова представа, иако је комедија, приказује стање у друштву, сурову реалност, али говори и о томе како су љубав, доброта и поштење најважнији и да их не могу уништити лоша времена. Већ дуго радимо различите представе и ученици се труде да буду вриједни и активни. Узимајући у обзир да и поред свих наставних и ваннаставних активности, проналазе вријеме за глуму, одлучила сам да им помогнем да свој рад подигну на већи ниво, организовањем хуманитарне представе. Прошле године смо одиграли представу „Састанак наслијепо“ која је оставила велики траг на публику. Ријеч је опет о комедији, па смо организовали „Музеј поезије“, те славу школе. Вјероватно ћемо за празник Светог Василија Острошког који је и слава наше школе припремити пригодан програм. Поред тога, матуранти су дошли на идеју да организују културно вече, у циљу прикупљања новчаних средстава за одлазак на екскурзију другова који се налазе у лошој материјалној ситуацији – најавила је Марићева.

Главне улоге тумаче ученици другог и четвртог разреда опште гимназије Павле Боровчанин и Катарина Крунић.

  • Члан сам драмске секције већ двије године. У овој представи глумим кондуктера Перу, који заједно са својом дјевојком Меримом пролази кроз различите животне ситуације, али се труде да одрже њихову љубав. Новац од представе намијенили смо за дјевојчицу Милену да би јој живот учинили бар мало љепшим. Захвалност упућујем публици која се одазвала у овако великом броју, дивним људима који су учествовали у организацији представе и да кажем да је уз вођство наше професорице Ане Марић и њих све могуће и сви циљеви су доступни – поручио је Боровчанин и додао да је љубав према глуми имао још у основној школи док је био члан драмске секције коју је водила наставница српског језика Наташа Цвијетић.

Ученица другог разреда Катарина Крунић изразила је задовољство што постоји нада у подмладак који се труди да чини нешто позитивно.

  • Представа говори о двоје младих заљубљених људи Пера и Мериме који се налазе у канџама суровог свијета закона и њихове чисте љубави. Члан сам драмске секције од уписа у средњу школу – казала је она и захвалила публици и професорици Марић, која поред свих наставних обавеза пронађе вријеме за драмску секцију, а истовремено ученицима учини школовање занимљивијим.

Милена Косорић из Рогатице је рођена са церебралном парализом и креће се помоћу колица. Овој осмогодишњој дјевојчици потребно је обезбиједити справе за вјежбање, колица прилагођена њеним потребама, те санирати стамбени простор у којем живи са родитељима и братом.

Љекари су установили да постоји шанса да Милена стане на ноге, али за њено лијечење у Нишу потребне су 42.000 КМ, а за справе за вјежбање 5.000 КМ, што њени родитељи нису у могућности да обезбиједе.

Извор: Инфо центар Соколац