Пријем за најуспjешније ученике Републике Српске

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић примила је ученике побједнике републичких такмичења и учеснике међународних такмичења (18 средњошколаца и 30 основаца) у просторијама Министарства просвјете и културе, 27. децембра 2023. Присуствовали су и представници РПЗ-а РС.

Нашу школу представљала је гимназијалка Милица Боровчанин, аутор три књиге поезије, побједник бројних републичких и међународних такмичења. Миличина пјесма ,,Рођење“ првонаграђени је рад на овогодишњем конкурсу за Дан Републике. Милица је побједник, 2023. године, литерарног конкурса ,,Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац “ (Спомен-подручје Градина и РПЗ РС). Исте године освојила је обје прве награде на конкурсу, литерарном и ликовном, ,,Егзодус сарајевских Срба“, побиједила на Међународном фестивалу поезије Форум театра, као и на литерарном конкурсу ,,Мој сусрет са Малим Принцом“ (Катедра за француски језик Филолошког факултета у Нишу). Прву награду за најбољи есеј ,,Млади србиста“ добила је од Филозофског факултета Пале, 2022. године. Побједница је Републичког конкурса поводом обиљежавања јубилеја Црвеног крста – ,,30 година стазама хуманости“. Краће речено, Миличина биографија је импресивна и треба много простора и времена да се наведу само прва мјеста која је заузела.

У Културном центру Бански двор у Бањалуци, 8. јануара 2024. године, предсједник Републике додијелиће Милици Боровчанин заслужено одликовање као признање за дјела која завређују опште поштовање и истицање.
Свечана академија и додјела награда одржаће се у Позоришту Приједор, 11. јануара 2024.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица обезбиједио је превоз за Бањалуку, 27. децембра, Милици Боровчанин и проф. Сузани Пржуљ.