Друга деценија 21. вијека (1. дио)

У 28 одјељења (Хан Пијесак – 6) распоређено је 628 ученика школске 2010/2011; заступљене струке: шумарство и обрада дрвета (шумарски техничар, техничар за обраду дрвета), машинство и обрада метала (машински техничар), гимназија општег смјера.

Подјела старјешинстава по одјељењима

IГ-1 – Јелица Рајак, проф. физике

IГ-2 – Невенка Ђурковић, проф. срп. језика и књижевности

  IГ-3 – Данило Тадић, проф. физичке културе

IГ-4 – Јелица Јагодић, проф. социологије

IIГ-1 – Сена Марковић, проф. историје

IIГ-2 – Марина Благојевић, проф. историје

IIГ-3 – Сузана Пржуљ, проф. срп. језика и књижевности

IIГ-4 – Весна Планинчић Грујић, проф. биологије

 IIГ-5 – Тадија Тадић, проф. историје и географије

IIГ-6 – Мирослав Максимовић, проф. физичке културе

IIIГ-1 – Милица Кнежевић, проф. енглеског језика

IIIГ-2 – Свјетлана Драгић, проф. срп. језика и књижевности

IIIГ-3 – Петра Делић, проф. руског језика

 IIIГ-4 – Анка Пржуљ, проф. биологије

IIIГ-5 – Јована Рацковић, проф. енглеског језика

IVГ-1 – Ранко Гуњевић, проф. хемије

IVГ-2 – Ивана Ђурић Мојсиловић, проф. енглеског језика

IVГ-3 – Маринко Реновица, проф. географије

IVГ-4 – Радмила Цвијетић, проф. хемије

 IШТ-1 – Славко Цвијетић, инж. машинства

IШТ-2 – Слађана Радовић, инж. шумарства

 IIШТ – Бојан Чортан, инж. шумарства

IIIШТ – Љуба Новосел, инж. шумарства

IДТ – Дана Шалић, инж. шумарства

IIДТ – Милосав Боровчанин, дрвни техничар

IIIДТ – Милинко Боровчанин, инж. машинства

IVДТ – Драган Радић, проф. физичке културе

IVМТ – Момирка Ђурковић, инж. машинства

Екскурзија у Грчкој за ученике 4. разреда гимназије трајала је од 26. септембра до 3. октобра 2010. Социјални дан, један наставни дан замијењен радним, био је 8. октобар. Сајам кредитирања организован је 14. новембра 2010. у Дому младих на сарајевској Скендерији. На Сајму су ученици презентовали друштвено корисне пројекте, а најбољи су новчано награђени. Нажалост, пројекат ученика наше школе ,, Уређење зелених површина у насељу Баре“ није изабран за финансирање. Црвени крст, у сарадњи са Центром за културу и спорт ,,Поглед“ Хан Пијесак, 25. фебруара 2011. организовао је хуманитарни концерт како би помогао поплављеном подручју Новог Горажда. На концерту су наступали: КУД ,,Славија“ из Источног Сарајева, КУД ,,Дукати“ из Чајнича, КУД ,,Свети Пантелејмон“ из Хан Пијеска и гуслар Миљан Рађеновић. У организацији су учествовале средњошколке: Снежана Сокановић, Александра Мировић, Николина Шупић и Марија Тодоровић, волонтери Црвеног крста.

У оквиру пројекта ,,Ја грађанин“, на Регионалном такмичењу из демократије, 2. априла у Вишеграду,  ученици наше школе представили су тему ,,Помоћ дјеци са посебним потребама“. Побиједила је екипа из Вишеграда, 2 – Чајничани, 3 – Рогатичани. На Регионалном такмичењу из енглеског језика, 2. априла у Требињу, гимназијалац Павле Зорановић освојио је 6. мјесто. Побједник Регионалног такмичења из српског језика и језичке културе поново је био Душан Боровчанин, овај пут у Гацку, 9. априла  2011. године.

На сједници Наставничког вијећа, одржаној 26. маја 2011, за ученика генерације изабрана је Милица Самарџија. Одјељење са најмање изостанака било је IГ-3, одјељење са најбољим успјехом у учењу – IIIГ-3.

Генерација 2010/2011.

Почетак школске 2011/2012. протекао је у знаку припрема за обиљежавање јубиларне 50-годишњице Средње школе Соколац. Осим постојеће гимназије општег смјера и шумарства и обраде дрвета (шумарски техничар, техничар за обраду дрвета, столар), уведена је струка – економија, право и трговина (економски техничар). 

Дужност директора имао је Жарко Ковачевић, замјеника директора – Момирка Ђурковић. Послове школског педагога обављала је Александра Марковић, психолога – Љиљана Митровић, библиотекара – Стака Боровчанин; секретара – Милена Одовић, рачуновође – Снежана Боровчанин, благајника – Нада Одовић.

Окречени су ходници и учионице, асфалтиран и ограђен прилаз школи, постављена аутоматизована ограда. Урађена је монографија ,,Средња  школа Соколац“, примјерак је сачуван у школској библиотеци. Крајем октобра организована је посјета Међународном сајму књига у Београду, 56. по реду, чији је слоган био ,, Књиге спајају људе“, а почасни гост Португал.

Свечана академија поводом 50 година Школе одржана је 26. новембра 2011. у Спортској дворани у Сокоцу. Маја Мирјанић, тадашња ученица и водитељка програма, записала је: ,,Стиже и субота, 26. новембар. У дворани је топло, а ми слеђени од треме. Гледам лица познатих и драгих људи, сва су некако озбиљна и строга. Директор и професори нам још понеким савјетом рјешавају недоумице и смирују бриге. Програм је отворио хор химном ,,Gaudeamus’. Лица ученика одједном су се озарила, а аплаузи отјерали трему и дали нам крила. Сви смо осјетили понос пролазећи кроз времеплов Средње школе Соколац… Смјењивали су се учесници и угледни гости – доктори наука, спортски ветерани и бивши радници Школе…“

Највећи успјеси у школској 2011/2012.

Насловна страна – Јана Реновица

,, Средњошколац“, 7. број, проглашен је за најбољи средњошколски часопис у Републици Српској. Смотра и проглашење уприличени су на Озрену, 21. априла 2012, у оквиру традиционалне манифестације ,, Озренско драговање“, чији су организатори РПЗ РС, општина Петрово и манастир Озрен, медијски покровитељ –  РТВ РС. Редакцију награђеног ,,Средњошколца“ чинили су чланови Новинарске секције: Срђан Ковачевић, Надежда Живковић, Маја Мирјанић, Јана Реновица, Сања Косорић,  Сара Јанковић, Душан Боровчанин, Мирослава Одовић, Дејана Стојановић и Никола Бечановић; уредник – проф. Сузана Пржуљ, која је водила Новинарску секцију.

Насловна страна – Ликовна секција и проф. Мира Ћивша

Милана Ђурковић, ученица професорице Соколке Грујић, освојила је 2. награду за калиграфски рад на конкурсу ,,Светосавље и наше доба“, у конкуренцији од 800 радова. На Регионалном такмичењу из физике у Рогатици 3. мјесто заузео је Бојан Радуловић, чији је ментор био проф. Душан Карањанц. Ученици проф. Данила Тадића остварили су сљедеће резултате на Републичком такмичењу у Бањалуци: 1. мјесто у скоку удаљ – Зоран Боровчанин, 4. мјесто у скоку удаљ – Срна Рајак, 4. мјесто у бацању кугле – Немања Ђаковић, 4. мјесто у трчању на 1000 метара – Предраг Копривица. Маша Гашевић, ученица проф. Мирослава Максимовића, проглашена је најбољом атлетичарком на Регионалном такмичењу у Сокоцу, Маша је имала 4. мјесто (трчање на 100 метара) на Републичком такмичењу у Бањалуци.

Свечани испраћај матураната у Подручном одјељењу Хан Пијесак организовала је професорица Соколка Грујић, матурантима се обратио и начелник општине Хан Пијесак Горан Ашоња. Од 12. до 19. маја 2012.трајала је екскурзија у Грчкој за 3. разред гимназије и одјељење IIIШТ. За ученика генерације изабрана је Анђела Пејановић. Манифестацији ,,Ружа генерације“ присуствовали су матуранти из Сокоца, Пала и Источног Сарајева, 4. јуна 2012. на Палама.

Свечана академија за јубилеј Школе