Предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио Милици Боровчанин Плакету „Свети Стефан“

Признања која предсједник Републике Српске додјељује поводом 9. јануара доказ су да Српска вреднује и препознаје оно што се за њу чини, изјавила је Срни соколачка млада пјесникиња Милица Боровчанин, која је добитник Плакете „Свети Стефан“.

Боровчанинова је Плакету „Свети Стефан“ добила јер је освојила прво мјесто на литерарном конкурсу „Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“, а своје награђене стихове читаће данас на свечаној академији поводом Дана Републике у Приједору.

Милица је истакла да су у уторак, 9. јануара, поводом Дана Републике награђени велики људи, попут Матије Бећковића и других писаца, породице погинулих бораца и сви они који су својим радом директно утицали и на стварање Републике Српске и на њено очување.

„Мени је велика част и веома ми је драго што се награђују посебно млади, ученици основне и средње школе, јер је на њима будућност. Награђује се, са једне стране и прошлост, а са друге будућност, јер у рукама нас омладине и стоји Република Срспка и оно што ће у њој остати“, изјавила је Боровчанинова.

Она је нагласила да јој је велико задовољство било бити међу награђенима и људима који су, свако на свој начин, дали допринос развоју Републике Српске.

Приједор, 11. јануар 2024. године

Милица је ученик четвртог разреда Опште гимназије у соколачком Средњошколском центру „Василије Острошки“, а побједник је и републичког конкурса за најбоље литерарне радове поводом Дана Републике. Приликом рецитовања побједничке пјесме 11. јануара у Приједору, Милица је награђена громогласним аплаузом који је трајао веома дуго. На тај начин приједорска публика је потврдила одлуку жирија из Републичког педагошког завода, који је Милицу прогласио побједником.

До сада је објавила три самосталне књиге и добила више од 100 награда и признања за литерарно и ликовно стваралаштво.

Бања Лука, 9. јануар 2024. године

Извор: СРНА