Друга деценија 21. вијека (3. дио)

Школске 2014/2015. уписана су 553 ученика, распоређена у 22 одјељења. Струке и образовни профили остали су исти.

Лингвистичку секцију имале су Момирка Пајић и Соколка Грујић,

Новинарска секција – Сузана Пржуљ,

Драмска секција – Ивана Ђурић Мојсиловић,

Дебатна секција – Зорица Лелек и Јелица Јагодић,

Ликовна секција – Мира Ћивша,

Еколошка секција – Анка Пржуљ и Весна Планинчић Грујић,

Информатичка секција – Мирјана Вуковић и Дејан Боровчанин,

Црвени крст – Марина Благојевић.

Координатор Савјета ученика – Зорица Лелек.

Чланови World Visiona: Катарина Живковић, Анастасија Марковић, Зорана Кнежевић и Рајко Новосел су на часовима одјељењских заједница одржали презентације на тему ,,Насиље у адолесцентским везама“. На заједничком паноу ученици су исписали приједлоге на тему ,,Имам право да будем саслушан“; Свјетски дан борбе против глади, 17. октобар, обиљежен је акцијом ,, Један слаткиш – једно дијете“. У пројекту ,, Оснаживање капацитета општине Соколац и збрињавање најугроженијих група дјеце“ учествовала је и наша школа; World Vision БиХ организовао је радионице у сарајевском хотелу ,,Гранд“, којима је присуствовало 12 наших средњошколаца.

Свечана академија за Светог Саву одржана је 24. јануара 2015. у Парохијском дому. Учествовали су чланови Драмске секције, које је до перфекционизма припремила професорица Ивана Ђурић Мојсиловић.

Драгана Арбиња је за рад ,,Отаџбино моја, срећна ти слава“ освојила 1. награду на Републичком конкурсу за избор најбољих литерарних радова поводом обиљежавања Дана Републике Српске. Милица Ујић и Ана Бартула заузеле су 1. и 2. мјесто на Регионалном такмичењу из српског језика и језичке културе, 21. марта 2015. у Источној Илиџи. Милица Ујић освојила је 3. мјесто на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 18. априла 2015. на Богословији ,,Свети Петар Дабробосански“ у Фочи. Јована Бајагић је за своју поезију добила специјалну награду на 14. међународном фестивалу ,,Песма над песмама – Јоан Флора“ у Новом Саду, 3. награду на 13. међународном фестивалу поезије Форум театра, 3. награду на Републичком конкурсу ,,Недјеља дјетета“… Ментор поменутих ученика била је проф. Сузана Пржуљ.

Милица Мирић, чији је ментор била проф. Мира Ћивша, освојила је 2. награду на Републичком конкурсу за најбоље ликовне радове поводом Међународног дана права дјетета. На Регионалном такмичењу из информатике, 21. марта у Вишеграду, 2. мјесто заузео је Богдан Боровчанин, а 4. Марко Маловић, које је припремала професорица Мирјана Вуковић. 

На Регионалном такмичењу у малом фудбалу, 15. марта на Палама, побиједила је женска екипа из наше школе, мушка екипа освојила је 2. мјесто. Вођа екипа био је професор Мирослав Максимовић. Његови ученици имали су сљедеће резултате на регионалном нивоу: 1. мјесто у бацању кугле – Милош Гавриловић, 2. мјесто у бацању кугле – Никола Будеша, 2. мјесто у трчању на 100 метара – Маша Гашевић; на Првенству РС Александар Лучић освојио је 2. мјесто у бацању копља. Ученици професора Данила Тадића су побједници на Регионалном такмичењу: Анђела Ковачевић – 1. мјесто у трчању на 100 метара, Ђорђије Вукојичић – 1. мјесто у скоку удаљ, Жељко Тодоровић – 1. мјесто у трчању на 100 метара; женска одбојкашка екипа – 1. мјесто на Међународној ревији спорта у Сарајеву.

За Дан школе,12. мај, чланови Драмске секције су у Парохијском дому премијерно извели представу ,,Госпођа министарка“ према адаптираном тексту Нушићеве комедије. Захваљујући истинском  труду и таленту Драмске секције и професорице Иване Ђурић Мојсиловић, публика је уживала у пуном доживљају позоришта.

Екскурзија у Грчкој за 102 ученика 3. разреда трајала је од 16. до 23. маја 2015.

Укупно 508 ђака уписано је школске 2015/2016, формирано је 21 одјељење (Хан Пијесак – 4 одјељења гимназије). Заступљене су двије струке – шумарство и обрада дрвета (столар, техничар за обраду дрвета, шумарски техничар) и гимназија општег смјера.

Гимназијалац Владан Васиљевић побједник је Регионалног такмичења из српског језика и језичке културе, одржаног 12. марта 2016. у Фочи. Владан је имао највише бодова на свих шест регија, а на Републичком такмичењу, 16. априла 2016. у Милићима, убједљиво је заузео 1. мјесто. Андреа Косорић је за литерарни рад ,,Школа коју желим“ освојила 2. награду на Републичком конкурсу за литерарне радове поводом обиљежавања  Међународног дана права дјетета. У Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске, штампаном поводом Међународног дана поезије, нашли су се и литерарни радови Андрее Косорић и пјесма ,,Рођенданска“ Нине Абазовић. Нинин калиграфски рад био је најбољи у категорији средњошколаца на такмичењу ,,Моја оловка пише ћирилицом“, које организује Српско просвјетно и културно друштво ,,Просвјета“. Ученици Соња Марковић и Никола Орашанин су у Народној библиотеци Соколац учествовали у промоцији књига локалних аутора. Ментор свих ових ученика била је проф. Сузана Пржуљ.

Велики успјех имали су ученици професорице Соколке Грујић на такмичењу из говорништва о теми ,,Разговарајмо, не једни о другима, већ једни са другима“, у организацији Правног факултета – Источно Сарајево. Немања Маловић освојио је 3. мјесто на такмичењу ,,Како бити сигуран на интернету“, које организује Министарство просвјете и културе и РПЗ РС. Немањин ментор био је професор информатике Дејан Боровчанин.

Захваљујући залагању професора Данила Тадића и Мирослава Максимовића, ученици су постигли изузетне спортске резултате: 2. мјесто на Међународној ревији спорта у Сарајеву – женска одбојкашка екипа, 2. мјесто на Међународном кошаркашком турниру у Француској, 1. мјесто у Другој источној лиги – кошаркашка екипа.

Чланови Драмске секције са професорицом Иваном Ђурић Мојсиловић представили су се широкој публици изведбом ,, Женских разговора“: 8. марта 2016. у Парохијском дому Романијске Лазарице, 31. марта у Културном центру Пале, 8. маја у Културном центру Источно Сарајево, 8. јуна на Међународним сусретима драмских аматера (МЕСДАМ) у Пачетину – Вуковар, 14. јуна на Првом фестивалу екс-Ју позоришта у Теслићу, 15. јуна у Градском позоришту ,,Јазавац“ у Бањалуци. Од 13. до 21. маја 2016. трајала је екскурзија у Грчкој за 106 ученика 3. разреда. На сједници Наставничког вијећа, 27. маја 2016, за ученика генерације изабрана је Кристина Добриловић.