Посјета Титовом бункеру

У обилазак Титовог бункера код Коњица, 13. марта, ишло је 45 ученика (IIГ-2 и IIIГ-2) са професорицом Марином Благојевић.

Кренули смо у раним јутарњим сатима, пут нас је водио преко Сарајева, као и жеља да посјетимо културно-историјски споменик из бивше Југославије. Планина Златар у близини Коњица десетљећима је чувала велику тајну Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По службеној дужности, само четири команданта су знала за овај бункер, поред радника који су пажљиво бирани и који су морали потписати Уговор о ћутању.

У први мах видите само три обичне куће, окружене природом. Међутим, те три куће су више од 50 година чувале тајну о највећем војном објекту, трећем по значају у СФРЈ. Бункер је прављен од марта 1953. до септембра 1979. Састоји се од 12 блокова, од којих је осми био Титов, главни. Могао је издржати јачину бомбе два пута јаче од оне бачене на Хирошиму. Тито је у канцеларији имао шест малих црвених телефона којима се повезао са шест република тадашње Југославије. Такође, обишли смо најдубљу тачку бункера, 280 метара испод земље.

У пратњи водича сазнали смо много занимљивости, а након посјете имали смо слободна два сата за обилазак града. Кући смо се вратили у вечерњим часовима, пуни утисака.

Аутор: Јана Кусмук, IIIГ-2