Сигуран нет стиже у све школе Републике Српске

Мтел и Министарство просвјете и културе РС потписали споразум о сарадњи о коришћењу Сигурног нета у школама Републике Српске.

Дан након представљања друштвено одговорне кампање Мтела „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“, генерална директорка компаније Мтел Јелена Триван и министарка просвјете и културе Републике Српске, Жељка Стојичић, потписале су у Бањалуци Споразум о сарадњи на основу којег ће бити омогућено увођење услуге Сигуран нет у свим основним и средњим школама Републике Српске.

Након што је обезбиједила приступ интернету свим школама, те на тај начин омогућила дјеци у Републици Српској да имају прилику да се образују на најсавременији начин, компанија Мтел је обезбиједила и посебну интернет заштиту како би најмлађи били заштићени од свих опасности које са собом носи глобална мрежа.

„Можемо да кажемо уздигнуте главе да смо образовним установама пружили стандард који већина европских земаља нема. Увезли смо софтвер из ЕУ за потребе школа у Републици Српској и у БиХ“, навела је у свом обраћању Триван и додала „Ако постоји интерес и у Федерацији БиХ, ради смо да то спроведемо, јер та услуга тамо у овом тренутку не постоји.“

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је да је тестна фаза у 37 основних и средњих школа показала да постоји потреба да се ради филтрирање интернет саобраћаја у школама, јер је приступ недозвољеним садржајима потврђен.

„Главни циљеви потписаног споразума су заштита дјеце приликом кориштења интернета у школама и недозвољавање приступа одређеним садржајима који су штетни за дјецу школског узраста, као и да вријеме проведено у школи буде ефективно усмјерено и искориштено за васпитно-образовни процес. Надамо се да ће ова услуга допринијети томе“, рекла је министар Жељка Стојичић.

Споразумом је дефинисан период од двије године у којем ће се користити услуга Сигурног нета у школама, а трошкове услуге сносиће заједнички Влада Републике Српске и компанија Мтел.