На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ

На хуманитарној представи „Пилипенда“ коју су у Парохијском дому на Сокоцу одиграли чланови драмске секције соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“, прикупљено је 750 КМ за помоћ ученицима ове школе који немају довољно средства за одлазак на екскурзију у Грчку.

Професор српског језика и књижевности у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу Ана Марић, која већ неколико година води драмску секцију, рекла је новинарима да су организатори одлучили да дио прикупљеног новца дају Основној школи „Соколац“ да би помогли неког од ученика који нема довољно новца за одлазак на екскурзију.

Марићева је додала да је мањи дио од синоћ прикупљених средстава намијењен средњошколцима лошијег материјалног стања за џепарац.

Она је рекла да је свака њихова представа буде хуманитарног карактера, од комедије до трагедије, и подсјетила да су до сада новац углавном прикупљали за лијечење дјеце којима је помоћ била потребна.

Представа „Пилипенда“ рађена по приповјетки истакнутог српског реалисте Симе Матавуља говори о храбром српском сељаку православцу у сиромашном селу Горње Далмације који није желио да пређе на католичку, тада звану „царску вјеру“.

„`Пилипенда` нас учи да будемо истрајни и да је очување образа најважније, али има и дубљи моменат, из кога се учи да треба бити поштен, прави вјерник и борац за своје снове“, навела је Марићева.

Ученик четвртог разреда соколачке Гимназије Павле Боровчанин у овој представи глуми главног јунака Пилипенду, односно Пилипа Бакљину, који иако губи све, одолијева притиску представника тадашње власти да промијени вјеру и пређе у царску унијатску, „па макар црк`о од глади“.

Ученица трећег разреда Гимназије рачунарско-информатичког смјера Милица Тешановић изразила је задовољство што је синоћ тумачила улогу Јеле Пилилипове, која такође не жели прићи другој вјери иако им је гладна 1843. донијела додатне невоље и неимаштину.

Ученици четвртог разреда Средње школе Ивани Гутаљ припала је улога наратора, да публици пренесе причу о Пилипенди, човјеку који почетком четрдесетих година 19. вијека продаје све што је имао да би његова породица преживјела, али остаје на правом путу и у својој вјери.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Дејан Боровчанин, рекао је да се поноси ученицима којима је ово само једна у низу хуманитарних активности, чији је циљ помоћи другима, а овај пут то je обезбјеђење средстава за одлазак на екскурзију тако да ће сваки ученик трећих разреда ове школе моћи да оде на екскурзију од 11. до 18. маја у мјесто Паралија у Грчкој. Истакао је да је посебно импресиониран Савјетом ученика који на савршено праведан начин расподјеле прикупљени новац и прослиједе га баш оним ученицима којима је и потребан.

Публика је синоћ имала прилику и да чује и Хор Основне школе „Соколац“ и вокалне солисте – ученике Средњошколског центра на Сокоцу.

Преузето са сајта opstinasokolac.net