Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“

У Парохијском дому Романијске Лазарице синоћ је одржана Духовна академија, којом су ученици и професори соколачке средње школе обиљежили крсну славу, светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког. Поводом Дана школе у оквиру свечаности уручене су захвалнице, те изведена представа “Лајање на звијезде“ у организацији драмске секције.

Директор Дејан Боровчанин је подсјетио да се слава школе обиљежава од 2013. године. Дан школе  реализујемо уз помоћ наших ученика, чланова Драмске секције, професорице Ане Марић и наравно свих вас који сте овдје присутни.

  • У Средњошколском центру „Василије Острошки“ сваке године, на жалост морам ово да кажем, ученика је све мање, као и на подручју општине, регије и државe.  Губимо квантитет, али оно што нам је утјеха je да не губимо квалитет. Докази за то су успјеси наших ученика. Сaмо ове школске године, наши ученици су прваци државе у програмирању. Побиједили су на М:тел конкурсу израда апликације за мобилне уређаје. Екипа је била прва у држави БиХ. Пласирали су се на такмичење у Београд, гдје су такође постигли добар резултат у веома јакој конкуренцији.
Фото: Инфо центар Соколац

Такође, нагласио је директор, наша ученица Милица Боровчанин је побиједила на републичком такмичењу у из руског језика, а прије пар дана је освојила и прво мјесто, и то по други пут заредом, на Литерарном конкурсу Доња Градина на тему „Дани сјећања“ поводом обиљежавања пробоја Јасеновачких логораша и геноцида НДХ над Србима.

  • На овом конкурсу је учествовао огроман број ученика и у тако јакој конкуреницји она је побједник другу годину заредом. Поводом Дана школе, прве године фокус смо ставили на нашег Светитеља Василија Острошког. Прошле године смо причали о успјесима наших ученика. Ове године хоћемо да ставимо фокус на људе који помажу Средњошколском центру „Василије Острошки“.
  • Свака помоћ нашем скромном буџету у овим временима је добродошла. Помаже нам да остваримо ове резултате које праве наши ученици. До сада смо стављали у други план људе који помажу рад школе. Они то чине у складу са својим могућностима и свако у свом домену, али заиста без тих људи било би теже функционисати.

Професор српског језика и књижевности Ана Марић, организовала је са својим ученицима и колегама свечану прославу посвећену Дану и слави школе.

  • Велика ми је част и задовољство водити Драмску секцију у Средњошколском центру. Ученици су заиста заинтересовани за рад у секцији. Они су талентовани у различитим сегментима, неко за глуму, неко за пјевање, неко за рецитацију. Тако да је слава школе и прилика да све њихове таленте сумирамо у једну цјелину.

Према њеним ријечима ово полугодиште је заиста било успјешно. Ученици су организовали више хуманитарних представа. Ријеч је о представама за дијете коме је била потребна новчана помоћ за лијечење, хуманитарну представу за прикупљање средстава за ученичку екскурзију и организовали смо музеј поезије.

На питање новинара да ли има генерација које ће да наставе њиховим стопама Марићева је одговорила.

  • Мислим да сваки професор треба да пренесе ученицима љубав према његовом предмету. Ја се трудим да им пренесем љубав према књижевности, позоришту и умјетности генерално. Вечерас први пут наступају ученици првог разреда Информатичке гимназије и могу рећи да су веома одговорни, баш сам поносна на њих и мислим да ће они бити сјајни чланови Драмске секције.

Матурант Павле Боровчанин који жели уписати Правни факултет је представио програм вечери са рецитацијом, пјевањем и глумом.

  • Глумим у представи „Лајање на звијезде“ главног лика Михајла Кнежевића кога је у том комичном филму дочарао Драган Мићановић.  Слава школе нам много значи и унапријед се захваљујем свим људима који су се одазвали нашем позиву.
Фото: Инфо центар Соколац

У протеклној години бројне институције и поједици помогли су рад ове школске установе и пружили подршку. Тим поводом захвалнице су уручене предузећу Романијапутеви а.д. Соколац, који су асфалтирали пјешачке стазе. За подршку у раду СШЦ захвалнице су уручене: Слободану Амовићу замјенику градоначелника Града Источно Сарајево, директору Поште Српске а.д. – Радна јединица Соколац Младену Одовићу, општини Хан Пијесак и Полицијској станици Соколац. Захвалнице за подршку талентованим ученицима уручене су: Општини Соколац, ШГ „Романија“ Соколац , ШГ „Височник“ Хан Пијесак, Омега д.о.о, Етно насеље „Кум“, Лагер Пак д.о.о, Вет Гуард д.о.о. и Глобус травел Пале, док је за подршку у организацији регионалних такмичења захвалница уручена ЈУ Спортско – рекреативном центру Соколац.

Извор: Инфоцентар Соколац