Дан сјећања

Млада пјесникиња Милица Боровчанин завршава гимназију у великом стилу, одавањем почасти жртвама усташких злочина у логору смрти Јасеновац и вриједним признањем за литерарни рад.

Хиљаде ученика из Републике Српске је 12. маја присуствовало манифестацији обиљежавања Дана сјећања у Спомен-подручју Доња Градина, симболу страдања невиних жртава усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац. Миличина пјесма ,,Коло“ првонаграђена је на овогодишњем конкурсу ,,Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“. Прошле године, на истом конкурсу, Милица је освојила прву награду за пјесму ,,Син“. Миличина поезија дубље је промишљање свијета, изразито култивисана, високог естетског и моралног нивоа. Она показује да прави квалитет не зна за границе, увијек бива препознат, а учестале награде, које добија, ,,само су посљедица“.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора; Доња Градина код Козарске Дубице била је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, који броји више од 700 000 жртава. Дан сјећања свједочи и о томе колико су погубни нетрпељивост и насиље у свим облицима.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ