Ученик генерације

Милица Боровчанин изабрана је за ученика јубиларне 60. генерације матураната СШЦ ,,Василије Острошки“ Соколац.

Милица је рођена 31. марта 2005. у Сокоцу. Основну школу завршила је у Сокоцу као вуковац и ђак генерације, а затим и гимназију општег смјера у СШЦ-у ,,Василије Острошки“ Соколац. Осим што је низала само суве петице, задивљујући је спектар Миличиних интересовања. Љетњу школу у Тршићу, курс Историја српске културе, похађала је три године, а три Миличина рада објављена су у зборнику ,,Млади и србистика“. Освојила је 1. мјесто на Трећој међународној олимпијади из руског језика, у београдском Руском дому имала запажен наступ на такмичењу у рецитовању ,,Очаравајући стихови“, ове године побиједила на Републичком такмичењу из руског језика; 2021. заузела 1. мјесто на Регионалном такмичењу из историје; прошле године – 1. мјесто за литерарни и ликовни рад на конкурсу ,,Егзодус сарајевских Срба“. Волонтер је Црвеног крста и побједник јубиларног литерарног конкурса ,,30 година стазама хуманости“. Само неке од мноштва награда на литерарним конкурсима су: 1. награда на Републичком конкурсу поводом обиљежавања 32. рођендана Српске, 1. награда на овогодишњем и прошлогодишњем конкурсу ,,Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“, 1. награда на овогодишњем конкурсу ,,Светосавље и наше доба“, награда ,,Млади србиста“ за најбољи есеј 2022; на 49. и 51. Лимским вечерима поезије – 2. и 3. награда, 1. награда на прошлогодишњем међународном конкурсу ,,Мој сусрет са Малим принцом“, 1. награда на Међународном фестивалу поезије Форум театра, награда ,,Станко Симичевић“ на Фестивалу поезије младих у Врбасу, маја ове године… Истинска пјесникиња по сензибилитету, Милица је аутор три књиге поезије: ,,Безимени човјек“, ,,Сунчев човјек“ и ,,Чувари вјетрова“. Добитница је републичког признања – Плакете ,,Свети Стефан“, Златне значке општине Соколац, захвалница Града Источно Сарајево, СШЦ-а ,,Василије Острошки“ Соколац…

На питање о савјету за успјех, Милица даје зрео одговор.

– Сматрам да не постоји ,,рецепт за успјех“. Све што сам радила било је из љубави према језику, књижевности, култури, а резултати су дошли као спонтана посљедица тога. Досадашњи период посматрам као сазријевање. Није успјех бити најбољи, већ бити бољи од себе у неком прошлом периоду.

– Куда те даље пут води? Шта намјераваш студирати?

– Студираћу српски језик и књижевност на Српској филологији, Филозофски факултет Нови Сад.

– Какво мјесто има читање у твом опредјељењу?

– Одрасла сам у кући у којој се нарочито његовала култура читања. Моја прва библиотека је кућна, попут дјечијег свијета који чека да тек буде истражен. Мислим да је читање пресудно у формирању критичког мишљења и способности култивисаног изражавања мисли. У мом случају, рекла бих да је љубав према читању била она барка на којој сам се отиснула у књижевне воде.

– Школа је поносна јер си била њен ученик. Желиш ли да кажеш нешто у име своје генерације?

– Част је припадати јубиларној 60. генерацији соколачких матураната. Та бројка је показатељ континуитета који нас повезује са генерацијама наших бака и дједова. Надам се да ће се већина нас поново вратити својој Романији и успјесима у разним областима оправдати њено друго име – Гора од јунака.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ