Соколачке средњошколке у друштву одабраних истраживача

Александра Јакшић, Катарина Цвијетић и Горана Јакшић изабране су за полазнике Истраживачке станице ,,Петница“, међу 1200 средњошколаца из свих крајева Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Аустрије.

Око 60 сарадника и руководилаца програма учествовало је у избору полазника 19 овогодишњих програма (биомедицина, астрономија, биологија, геологија, географија, психологија, рачунарство, дизајн, лингвистика, историја, хемија, математика, физика, електроника, археологија…). Од почетка новембра до половине децембра пријавило се 20 одсто више кандидата него у истом периоду претходне године. Према ријечима програмског директора, др Станислава Милошевића, семинари ће почети средином фебруара, а до тада се објављују припреме програма. Изабрани средњошколци добиће прилику да унаприједе општу научну писменост и критичко мишљење. ,,Учење кроз истраживање“ је основни мото Истраживачке станице ,,Петница“, која се бави научним образовањем младих већ четири деценије.

Александра Јакшић и Катарина Цвијетић су ученице 3. разреда гимназије општег смјера, а Горана Јакшић је ученица 1. разреда
гимназије општег смјера у СШЦ-у ,,Василије Острошки“ Соколац. Александра је одабрана за програм биологије, Катарина – комбиноване науке, а Горана ће усавршавати знање из историје.

Припремила: проф. Сузана Пржуљ