Из мог угла

,,Колиба“, роман канадског писца Вилијама Пола Јанга, први пут објављен 2007, 52 седмице био је на првом мјесту листе ,, Њујорк тајмса“ као најчитаније дјело. Роман је преведен на 35 језика, по њему је 2017. снимљен истоимени филм у режији Стјуарта Хазелдина.

На почетку романа упознајемо се са главним ликом, кога сви зову Мек. Након несреће која ће промијенити све, у Меков живот уселила се ,,Велика туга“. Он ће добити позив да поново оде у колибу, мјесто на којем је сва бол настала. У колиби Мек ће се сусрести са Светом Тројицом, приказаном на веома необичан начин. Питања која ће им Мек поставити су нека од питања на која сви ми тражимо одговоре. Кроз роман ћемо сазнати какви треба да буду односи између људи и какав треба да буде однос човјека са Богом.

,,У односима није важна моћ, а један начин да се избегне воља за моћ јесте ограничавање себе – служење“. Покушавајући да схвати однос заснован на љубави, Мек покреће многобројна питања чије одговоре не може у потпуности да разумије. У неколико наврата, заслијепљен тугом и љутњом, осуђује Бога за све зло које се дешава у свијету и своју трагедију. Жеља за независношћу, стварање беспотребних закона само су неке од ствари које једноставан однос Бога и човјека чине компликованим.

,,Када одаберете независност уместо односа, постајете опасни једни по друге. Други постају предмет манипулације или средство за постизање среће“.
Човјек треба да научи да воли и опрашта и на тај начин дозволи Богу да буде дио њега, а не да се својим поступцима одваја од њега. Чак и онда када помислимо да нас је Бог напустио, Он је увијек са нама, у добру и злу.

Аутор: Теодора Ђерић, IIIГ-1